KNUT-EIRIK LINDBLAD"/>

- Dopet spiste opp armen min

Etter to uker med nytt dødsdop var «Svein» døden nær.
nyheter

Dødelig syntetisk heroin er i omløp i Tromsø. «Svein» har fått spist opp deler av armen og advarer rusmiljøet mot det grusomme stoffet.

Det ekstremt skadelige dopet «Krokodil» lages av desperate heroinavhengige i Russland ved hjelp av en rekke kjemikalier. Smertestillende tabletter, bensin, rød fosfor, maursyre, saltsyre og kaustisk soda skal være blant ingrediensene. Nå kan iTromsø avsløre at krokodil har nådd Tromsø og Norge.

– Pass dere for krokodil. Det er ikke heroin og har ingenting med det å gjøre. Det er noe syntetisk dritt, sier «Svein».

Han har 30 års fartstid i Tromsøs rusmiljø og brukte krokodil kun i 14 dager. En bulkete og arrete arm vitner om konsekvensene.

– Jeg er nå lam i tommelen og deler av armen på grunn av stoffet. Alle sprøytestikkene har gitt meg et hardt brusklag på underarmen, men under er det ingenting. Jeg kan ta en q-tips og rote rundt inne i armen min uten å føle noe. Dopet spiste opp kjøttet, og jeg holdt på å miste armen, forklarer «Svein».

Overdose

iTromsø oppsøkte i går rusmiljøet i byen og fikk servert hoderystende historier. Etter to uker med Krokodil var «Svein» døden nær.

– Jeg overdoset på stoffet én gang og holdt på å gå bort, men kameratene mine trampet meg på brystkassen til hjertet begynte å slå igjen. Brystbeinet brakk, men jeg overlevde, forteller den nå opiatfrie Tromsø-mannen.

Konsekvensene av dopet vil følge ham resten av livet.

– I tillegg til manglende vev i armen og lammelse er hjertet mitt dårligere. Stoffet ga meg også skrumplever, forteller «Svein».

Advarer

«Arnt» har 45 heroinoverdoser i beltet. En for hvert år han har ruset seg.

– Det er helt klart det verste stoffet i verden. Etter over 40 år i rusmiljøet kan jeg si at krokodil er ti ganger farligere enn noen andre stoff som finnes i dag. Det står på topp uten en verdig sammenligning, forklarer «Arnt».

iTromsø presiserer at ingen kilder har vært påvirket av rusmidler under intervjuene.FAKTA OM DESOMORFIN

 • Desomorfin lages relativt enkelt ved bruk av sterke smertestillende tabletter og en variert rekke kjemikalier. Rød fosfor er blant dem.
 • Prosessen er relativt lik fremstillingen av metaamfetamin, men produktet er ekstremt urent og forgiftet av stoffene som brukes i fremstillingen.
 • Gatenavnet "Krokodil" kommer av at huden til brukerne sprekker opp og faller av.
 • Heroinavhengige i Russland lager stoffet fordi de ikke får tak i vanlig «brun» heroin. Sterke smertestillende kjøper de på lokale apotek.
 • Er kjent for å lage ekstreme skader på hud og muskler. Storstilt bruk kan resultere i amputering.
 • De omfattende skadene krokodil påfører kroppen gjør at levetiden til avhengige kan bli så lav som ett til to år.
 • Prisen for et skudd i Norge er 500 kroner.
 • Ser ut som hardpakket, gulhvit melis og trenger ikke kokes opp.
 • Brukerne blander pulveret med vann og setter substansen rett i blodet.
 • Rapporter om hjemmelagd Desomorfin ble først rapportert i Øst-Sibir i 2002. Siden har bruken spredd seg over hele Russland og flere naboland.
 • I oktober 2011 var det indikasjoner på at stoffet var oppdaget i Tyskland.
 • Ifølge rusmiljøet i byen ankom Krokodil til Tromsø sensommeren 2011.

Les mer i fredagens papirutgave av iTromsø!

Relaterte saker: