GUDRUN GULLDAHL"/>

Kvinner mot toppen

UiT er best i landet på å rekruttere kvinner til toppstillinger.

  Foto: Sally Rosendahl

nyheter

Gjennom prosjektet «Opprykk» har Universitetet i Tromsø (UiT) de siste to årene hatt fokus på å få kvinner til å avansere i gradene.

– Kvinner og menn har ulike utfordringer i akademiske karrierer. Dette prosjektet er rettet spesielt mot kvinner, sier prorektor for forskning og utdanning, Curt Rice.

Målet er 30 prosent kvinner i toppstillinger i 2013. Det har de alt nådd.

Snill pike

Selvpromotering, å gjennomgå den kritiske prosessen som skal til for opprykk og å søke ekstern finansiering av prosjekter, er områder kvinnene skal bli bedre på.

– I opprykksprosjektet får vi snakket om forskning på et vis vi ikke hadde rom for tidligere. Vi er nok for mye «snill pike», og i det daglige arbeidet tar vi på oss andre oppgaver som ikke er forskningsrelatert, forteller førsteamanuensis Anne Fyhn.

– Vi får lov til å være ambisiøse. Det er godt å få lov til å være god, legger Aud Obsfelder til.

Ringvirkninger

Førsteamanuensene er to av 45 kvinner som har deltatt i opprykksprosjektet. Målet er at det ikke bare skal komme kvinner til gode. Et arbeidsmiljø med flere kvinner i toppen vil påvirke alle. I tillegg mener Rice de har skapt viktige ringvirkninger.

– Det blir et fokus på samarbeid om karriereutvikling og hvordan bli en bedre forsker. Jeg mener vi har hatt en kulturendring. Da tillater jeg meg å være fornøyd, sier han.

Bør økes

Rice mener de om to år bør nå en kvinneandel på 35 prosent. Deretter skal det bare øke mer.

– Målet på sikt er likestilling, med 40-60 prosent kvinner på toppnivå, sier Rice.

Så gjenstår det å se om universitetsledelsen som tar over neste år viderefører prosjektet.

I mellomtiden kan den nåværende ledelsen være fornøyd med at de har kommet et skritt på veien mot flere kvinner i toppen. For arbeidet fikk de i år likestillingspris fra Kunnskapsdepartementet.

– UiT har hatt fokus på likestilling i 40 år. Det er en prosess som tar lang tid, og mange har bidratt til at vi har kommet dit vi er i dag, sier Rice.Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter