JØRUND WESSEL CARLSEN"/>

«Hestkuk» er greit, men ikke «fittetryne»

Det er nå rettslig vedtatt at både «hestkuk» og «trekuk» er lovlige kallenavn på politiet i Nord-Norge.

HESTKUK?: Nå er det rettdlig vedtatt at politiet i Nord-Norge kan kalles både "hestkuk" og "trekuk".  Foto: PREBEN OLSEN

nyheter

Hvis du derimot kaller politiet «fittetryner», kan du forvente en real smekk på pungen. Det fikk en Alstahaug-mann i midten av 30-årene erfare i mai, opplyser Helgelands Blad.

Da politiet skulle geleide ham ut fra en restaurant, opptrådte han på en måtte som gjorde at de la ham i bakken.

Liggende på bakken utenfor sprellet han slik at politipatruljen holdt nede føttene hans for å unngå å bli sparket.

– Han ropte flere ukvemsord til polititjenestemennene, blant annet «idioter», «fittetryner» og lignende, heter det i politiets papirer.

Dermed ble mannen ilagt en bot på 7000 kroner. Det er uklart om boten er vedtatt eller ei.

«Trekuk»

Å kalle lovens lange arm for en «trekuk» er derimot helt greit, skal vi tro retten.

– Alstahaug herredsrett mener Magnus Steinvik fra Dønna skal slippe å betale ei bot for å ha kalt en lensmannsførstebetjent ved Herøy og Dønna lensmannskontor for en «jævla trekuk». De to legdommerne som utgjorde rettens flertall mener slike uttrykk er dagligdags, heter det i en dom fra 1997.

Dagligtale

Etter dommen i '97 har det kommet flere dommer som understreker at «hestkuk» er lovlig ordbruk.

Dommerne har lagt vekt på at «hestkuk» og «trekuk» anses for å være en del av dagligtalen i nordnorske dialekter.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter