Elsker å være ute

For disse ungene er dårlig vær ingen unnskyldning. De er ute på tur året rundt.

LIKER Å KLATRE: Barna liker å klatre i trærne.  Foto: Tom Benjaminsen

TRIVES I MARKA: Barna i Ekrehagen friluftsbarnehage trives med et bål i skogen.  Foto: Tom Benjaminsen

Hilde Sandvoll skriver iBevegelse-bloggen for iTromsø.  Foto: Picasa

nyheter

– Det artigste med å være ute på tur er å leke i rutsjebanen vi har laget og spikke sirkuspinner, sier Oskar (5).

Han er ett av barna i Ekrehagen friluftsbarnehage som har naturen som lekeplass, læringsplass og spisebord. De 13 ansatte og 42 ungene storkoser seg ute i skogen hele året.

– Vi vektlegger lek, læring og opplevelser i nærkontakt med naturen. Gjennom lek og andre aktiviteter ute skal barnehagen bidra til å opparbeide naturglede, nysgjerrighet og motorisk utvikling hos ungene, forteller styrer Raina Fjeldavli.

BILDESPESIAL: Se flere bilder av barna ute i naturen

Aktive

Barnehagen ligger i vakre omgivelser på toppen av Tromsøya, med lysløypa og skogen som nærmeste nabo. Dårlig vær eksisterer ikke, her er alle kledd etter værforholdene.

– I utetiden legger opp til aktiviteter i naturen rundt barnehagen. Vi har to flotte lavvoer som brukes hele året, og om vinteren har vi en flott skøytebane vi bruker, sier hun.

Barnehangen har også et sterkt miljøfokus og er en Grønt Flagg-barnehage. Grønt Flagg er en miljøsertifiseringsordning som henvender seg til barnehager, grunnskoler og videregående skoler.

– Vi jobber med fokus på å ta vare på naturen og miljøet vårt som en del av vårt helhetlige arbeid. Vi er stolte av å være sertifisert som grønt flagg barnehage, forteller Raina Fjeldavli.

Å gå på tur behøver ikke planlegging i ukevis, og turen behøver ikke være på mange timer. På ukedagene kan en spontan tur på ettermiddagen før eller etter middag være god som gull. Ta med ungene ut og se hva som skjer i naturen.

Favorittrett

Når det er høst, kan man samle kongler og pinner, blader i høst farger som kan tørkes og brukes til å lage flotte bilder og dekorasjoner. Hva om man droppet middagen og heller tok med seg matpakke og varmdrikke og spiste ute?

Favorittrettene til ungene i barnehagen er wok og pitabrød, suppe, grillspyd og «skattkiste». Skattkiste er grønnsaker som er pakket inn i aluminiumsfolie og stekt på bål. Ungene får selv plukke det de vil ha i kisten sin. Alle ungene har tovet sitt eget sitteunderlag. Å sitte samlet rundt bålet og spise nisten sin er et flott sosialt samlingspunkt for store og små.