- Her er mye teologi og kirkehistorie på mange språk, men Kolsrud var også opptatt på andre fronter, blant annet som sakkyndig i Grønlandssaken på 30-tallet, så her er det også bøker og skrifter som gjenspeiler den politiske situasjonen i samtiden hans. Og det kan være egne manus. Det er veldig spennende å se hva vi finner, sier fagreferent i historie, arkeologi, religionsvitenskap og antikke studium ved Universitetsbiblioteket (UB), Per Pippin Aspaas, til uit.no.

Det var i forbindelse med Operasjon Dagsverk i fjor at en ungdomsskoleelev, som var satt til å rydde skrot og rask, fant boksamlingen innerst på et lager på HSL-fakultetet (humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning).

Boksamlingen, på flere tusen bøker, hadde da vært nedpakket og glemt av siden begynnelsen av 70-tallet

Samlingen til kirkehistorikeren Oluf Kolsrud hadde nemlig blitt kjøpt av Tromsø folkebibliotek i 1949, muligens som et ledd i deres prosjekt med å realisere et nytt bibliotekbygg. Det kom aldri på plass, og da UiT ble en realitet på begynnelsen av 70-tallet, ble store deler av samlingen overført dit.

Ifølge Aspaas var imidlertid verken kirkehistorie eller teologi sett på som spesielt interessant eller fremtidsrettet, og store delar av bøkene ble derfor pakket ned, og senere altså glemt av.

At bøkene dukket opp, etter å ha vært pakket bort i 40 år, har Aspaas følgende kommentar til:

- Det er litt pinlig. Fordelen er at de har ligget tørt, trygt og samlet. Her er blant annet flere bøker av antikvarisk verdi - originallitteratur fra 1600- og 1700-tallet, forklarer han.

Nå som boksamlingen igjen har kommet fram i lyset, har UiT planer om å benytte seg av de. De har derfor satt av midler til et større prosjekt for å registrere og tilgjengeliggjøre materialet.