Tromsøgutter i låtkrangel

Tromsø-guttene Rune Lindbæk, Torbjørn Brundtland og Svein Berge møtes i Bergen tingrett mandag formiddag. Der skal krangelen om en av millionhitene til Röyksopp sluttføres.

Svein Berge og Torbjørn Brundtland i Röysopp møter mandag morgen Rune Lindbæk mandag i retten.   Foto: Jon Terje Eiterå/ Knut Jenssen

nyheter

Lindbæk og Röyksopp-guttene var i sin tid samarbeidspartnere. I den forbindelse mener førstnevnte at han komponerte, spilte inn og fremførte låten «Lift» sammen med Brundtland og Berge. Lindbæk påstår også at han finansierte selve innspillingen sammen med tromsømannen Ole Johan Mjøs.

En krenkelse

Advokat Marius Øvrebø-Engemoen i Artistorganisasjonen Gramart har i sitt sluttinnlegg til tingretten slått fast at Lindbæk er å anse som opphavsmann. Derfor er Röyksopp sin bruk av rettighetene å anse som erstatningsbetingende krenkelser.

– Og fordi dette er forsettlig eller grovt uaktsomt, er det også grunnlag for å kreve oppreisning, skriver prosessfullmektigen.

Øvrebø-Engemoen ser også fremover i tid og mener at retten — dersom hans klient vinner fram — må pålegge Röyksopp å registrere Lindbæks rettigheter og dessuten utbetale hans andel av inntektene.

Selve kravet

Rune Lindbæk har i sin påstand krevd knappe 64.000 kroner for perioden mai 2009 til i dag. Han mener seg også berettiget til oppreisning som i sum er satt til 100.000 kroner. Hva de fremtidige inntektene vil beløpe seg til, er vanskelig å fastslå.

I en kort kommentar sier musikeren at han og Röyksopp-gutta allerede har snakket penger og kompensasjon.

– Brundtland og Berge har nevnt et beløp, jeg et annet. Der står saken. Var det opp til meg, hadde dette vært ordnet for lenge siden. I stedet går hundretusener til advokater. Det er uheldig, konstaterer Rune Lindbæk.

Millionsuksess

Låten «A Higher Place» er blitt millionbutikk for Röyksopp. Duoen hevder at det er snakk om et selvstendig verk og at låten ikke inneholder noe fra «Lift».

– Mine klienter har heller ikke benyttet opptak fra innspillingen av «Lift». Derfor ber vi om frifinnelse og saksomkostninger, sier advokat Harald Bjelke jr.

Når rett settes mandag, er en rekke vitner — tidligere samarbeidspartnere av partene — innkalt. Blant andre dreier det seg om tromsøguttene Ole Johan Mjøs, Gaute Barlindhaug og Bjørn Torske.

Jobbet sammen

Samtlige har — i ulike sammenhenger — hatt befatning med både Röyksopp-gutta og Lindbæk. Spesielt kan Mjøs og Barlindhaug uttale seg om hvordan partene jobbet sammen i begynnelsen — som medlemmer i Aedena Cycle, Drum Island, Those Norwegians og Alanïa.

Også Svein Berge, Torbjørn Brundtland og Rune Lindbæk vil avgi partsforklaringer.

Berge sier til iTromsø at både han og Torbjørn Brundtland finner denne saken svært vanskelig:

– Vi vil avvente til partsforklaringene med å uttale oss. Det er vi mest riktig, sier tromsømannen.

Før denne rettssaken, har domstolen allerede fastslått at deler av pengekravet til Rune Lindbæk er foreldet. Derfor gjelder kravet i denne prosessen fra 22. mai 2009.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter