Kampen mot kiloene

Kris Dutte Solvang (23) har valgt å ta opp kampen mot sine 190 kilo.

FULLTREFFER: Kris Dutte Solvang (23) har valgt å ta opp kampen mot kiloene. I bakgrunnen Vigdis Albrigtsen. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø 

nyheter

Tromsø-mannen har slitt med overvekt helt siden han var 13-14 år. For seks år siden bestemte han seg for en «Gastric bypass»-operasjon på sykehuset i Bodø. Operasjonen skal gjennomføres før sommeren, og siden i høst har han jobbet effektivt med trening og kostholdsomlegging, for å være klar til den store omleggingen.

- Jeg ble anbefalt å starte en blogg eller lignende der jeg fortalte om fremgangen min. Jeg valgte å opprette Facebook-gruppen «Veien mot et lettere liv». Etter en stund «eksploderte» det, og nå er det mange som følger gruppen som jeg ikke kjenner en gang, forteller Solvang.

I gruppen skriver han om treningen, og fremgangen. Han beskriver gruppen som en fantastisk motivator til å fortsette å pushe seg selv.

- Jeg hadde nok ikke klart det uten gruppa, sier han. Der får jeg støtte, samtidig som at jeg motiverer andre med det jeg skriver. Jeg får mailer fra folk jeg ikke kjenner som blir inspirert til å trene, forteller han.

Ned fra 210 kilo

Ifølge tall fra målinger på sesjon mellom 2003 og 2009, og som ble presentert i folkehelseprofilene fra Folkehelseinstituttet, er 31 prosent av den mannlige befolkningen i Troms overvektige. På landsbasis ligger tallet på 25 prosent, og i Tromsø kommune ligger prosenten på 28,9 prosent. I Oslo er kun 19,1 prosent av mennene overvektige.

Solvang har opplevd tunge tider med mobbing og opplever ofte glaning. På det meste veide han 210 kilo. Nå har han gått ned til 190 kilo, og har kunnet stramme inn beltet hele fem hakk!

- Overvektige får mye pes, og jeg har fått kjenne på det. Heldigvis er jeg en fyr som alltid har kunnet snakke for meg, og jeg har fått mye støtte.

Ingen enkel løsning

Han er tydelig på at å få gastric bypass-operasjon er et hjelpemiddel, og ikke noe som skal ses på som en enkel slankeløsning.

- Det er da det virkelig starter, og da jeg virkelig må jobbe. Jeg har fått hjelp og info hele veien fra sykehuset. Nå lærer jeg de vanene jeg skal inn i, og trener flere ganger i uken på Kom i Form, forteller han.

Eier og daglig leder, Vigdis Albrigtsen, opplever at Solvang har gjort et riktig valg ved å komme til senteret, og har hjulpet han med ekstra motivasjon.

- Det er fint å bruke litt tid før en slik operasjon for å være mentalt innstilt på det kroppen skal gjennom. Det er ikke bare er snakk om et «knips». Da vil ikke hodet kunne følge med kroppen, mener hun.

Albrigtsen har drevet senter i 23 år, og opplever at det generelt blir mer overvekt blant ungdom.

- Det er veldig mye lettvint og billig mat, og mange har stressende og travle hverdager.

Solvang har lagt om kostholdet sitt totalt, og det er månedsvis siden han sist spiste fastfood. Han tror en stor grunn til den økende overvekten blant ungdom er at flere og flere bruker mer og mer tid på digitale spill.

- Spill var en av mine største fiender. Jeg kunne sitte i timevis på pc-en, forteller han.