Flagg ikke for samene

Frps Per-Willy Amundsen oppfordrer kommunene til ikke å flagge med det samiske flagget på samefolkets dag, 6. februar.

Støtter Flaggnekt: Kommunepolitker i Tromsø Frp Kristoffer Kanestrøm støtter Amundsens uttalelser, og sier de er i tråd med Frps politikk.  Foto: Ann Sissel Jenssen

nyheter

– Det er unaturlig å flagge for en stat som ikke eksisterer, sier han.

I morgen, tirsdag 6. februar, feirer samene samefolkets dag. For tre år siden innførte Kjell Magne Bondevik dagen som en offisiell flaggdag. Han anmodet også norske kommuner til å flagge det samiske flagget ved siden av det norske. Frps samepolitiske talsmann Per-Willy Amundsen fra Harstad oppfordrer kommunene til å droppe same-flagget.

- Det finnes ingen samisk stat. Derfor synes jeg det er unaturlig at det flagges på denne dagen. At det er en offisiell flaggdag er med på å nøre opp under konflikter mellom samer og ikke-samer, mener Amundsen.

Flagg like gjerne for Pakistan

- Å markere samene som en minoritet i Norge og at de har sin egen dag til dette, har jeg ingen problemer med. Men å flagge fra offentlige institusjoner med det samiske flagget er like unaturlig som å flagge med det pakistanske flagget på Pakistans nasjonaldag.

Amundsen advarer samtidig mot det han oppfatter som en gryende samisk separatisme.

– Når Sametingspresidenten omtaler denne dagen som en ”nasjonaldag” samtidig som hun ønsker flere særrettigheter for samene til ressursene i nord, viser det at dette har gått alt for langt.

Forstår problemstillingen

Kommunestyrerepresentant for Frp i Tromsø kommune Kristoffer Kanestrøm, forstår at å flagge på 6. februar kan være problematisk.

- Jeg støtter Amundsens uttalelser. Dette er i tråd med det som har vært Frps politikk i alle år, sier Kanestrøm.

- Det er klart at å heise det samiske flagget på offentlige institusjoner splitter mer enn det samler, særlig i kommuner hvor det ikke er mange samer. Folk vil nok reagere på dette, og da får vi en negativ debatt gående.

- Det er helt greit at samer markerer dagen. Men som offentlig flaggdag ser jeg ikke på det som en høyt prioritert dag - spesielt når historisk viktige dager i norsk sammenheng markeres av færre og færre, mener Kanestrøm.

Per-Willy Amundsen sier han er motstander av at samefolkets dag er offisiell flaggdag. Men siden det er lovfestet kan ikke statlige institusjoner nekte å flagge.

- FrP vil fjerne dette påbudet, men før vi har klart det, oppfordrer jeg i alle fall kommuner å ikke flagge med det samiske flagget, avslutter Amundsen.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter