Det gamle Vanførehjemmet har i lengre tid vært ute for salg av UNN, og nå er det klart at Tromsø kommune har kjøpt bygningen for 16 millioner kroner.

- Prisantydningen har vært høyere, men vi har funnet ut at dette ble riktig pris. Vi må ha penger til å sette lokalene i stand og da var en prislapp på 30 millioner for høy, sier finansbyråd Line Fusdahl (H).

Kan bli privat

Hun forteller at kjøpet var strategisk med tanke på fremtiden til helseomsorgen i kommunen.

- Vi ønsker å sette sammen et senter for eldre og pleietrengende med kortidsplasser og dagsenter, i tillegg til muligheter for ettervern av pasienter med psykiske lidelser, sier Fusdahl.

Hun vil ikke gå så langt med å si at de planlagte helsesenteret blir privat, men kommunen ønsker private aktører og ideelle organisasjoner med på samarbeidet.

- Vi håper å drifte bygget med private krefter involvert, men vi har mange planer som kan gjøres på forskjellige måter. Å si nå at det blir et privat sykehjem er både for tidlig og for usikkert å si, sier Fusdahl.

Må pusses opp

Ønsket er likevel å få på å plass noen sykehjemsplasser, et tyvetalls dagsenterplasser, og opp til 10 omsorgsboliger.

- Tanken er at det skal være mye fokus på avlastning også. Vi vil ha plasser der folk som blir skrevet ut fra sykehus kan være inntil de kan flytte hjem igjen.

Ifølge Fusdahl er kommunen svært fornøyd med avtalen som nå skal underskrives.

- Vi er veldig glad for at vi har fått dette til og gleder oss til å ta bygget i bruk. Overtakelsen blir 28. juni, men det er veldig mye som må pusses opp, så driften blir nok ikke å komme i gang før en tid etter det, sier finansbyråden.