Disse kryper rundt i sengen og veggen din

Veggdyr, kakerlakker og Faraomaur. Alle har reist langt for å komme seg til hit, men trives så godt at de like godt stifter familie og blir her.

SESONGSTART: Trond Stormo i Aktiv advarer mot passasjerer i bagasjen. Særlig vår og høst er tidspunkter det oppdager mye skadedyr hos Tromsø-innbyggerne. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø  Foto: Tom Benjaminsen

MANGE OPPDRAG: Daglig leder hos Aktiv Nord, Trond Stormo, opplever at stadig flere i Tromsø får behov for skadedyrsbekjempelse.  Foto: Tom Benjaminsen

TYSK KAKERLAKK: Disse kakerlakkene er funnet i en privatbolig i Tromsø, der en leieboer sannsynligvis fikk dem med seg fra utlandet.  Foto: Tom Benjaminsen

BLODSUGENDE VEGGDYR: Disse veggdyrene har Aktiv Nord funnet på hoteller, campingplasser og studentboliger i Tromsø  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

De små veggdyrene er blodsugere som trives best i sengen.

Der har de rikelig tilgang på menneskeblod, som de suger i seg før de kravler tilbake i sprekker og listverk.

Ofte blir veggdyrene med hjem i kofferten, og de er spesielt vanlige på steder der mye folk trekker ut og inn.

I Tromsø har Aktiv Nord fjernet veggdyr på hoteller, campingplasser og studentboliger.

– Det er et tiltakende problem på hoteller over hele landet. Noen bringer det med seg til rommet de bor på, og så kommer det nye gjester som kanskje bringer det med seg videre, sier daglig leder hos Aktiv Nord, Trond Stormo.

Fant veggdyr på hotellet

Han har drevet skadedyrsbekjempelse med base i Tromsø siden 1999, og mangler ikke oppdrag. I takt med at folk reiser mer til andre deler av verden, blir det stadig flere oppdrag på hjemmebane.

– Vi hadde nettopp to ansatte på kurs i Oslo, og de fant veggdyr på hotellrommet der. Det er ikke mer enn 14 dager siden, sier Stormo.

De små veggdyrene er helt ufarlige, men gir vertskapet små, røde bitt som klør etter at de suger i seg blodet. De finnes ikke naturlig i norsk natur, og det er derfor en målsetting for folkehelsa å bli kvitt dem. I tillegg synes de fleste at de er ekle å ha i hus.

– De er nesten umulig å bli kvitt selv. Skal man bli helt kvitt dem, må man ha skadedyrskontroll, sier Stormo.

Han forteller at den beste metoden er en kombinasjon av sprøyting og varmebehandling. Det har vist seg som en effektiv metode.

– Vi kan ikke gi noen garanti for at man blir helt kvitt problemet, men vi har så langt ikke hatt noen oppdrag der vi ikke har klart det, sier han.

Kakerlakker i bolighus

Sammen med kollega Tom Arild Jensen må han stadig ut på reisefot for å bekjempe veggdyr. Men det er langt ifra de eneste krypene Aktiv Nord har slåss mot. Den tyske kakerlakken er en annen bekjent, som de også har truffet på i Tromsø. Den bekjempes med giftbasert åte.

– Den kapselen du ser bak på kakerlakken inneholder egg. De klekker 30-35 nymfer hver, og etter at man har drept de voksne, må de bekjempes på nytt, slik at man får drept barna også, forklarer Jensen, som er skadedyrsansvarlig i bedriften.

Kakerlakkene han viser fram, er funnet i et bolighus i Tromsø, der en leietaker sannsynligvis fikk dem med seg inn i leiligheten fra utlandet.

– Skadedyrskontroll i et enkelt soverom tar fort en arbeidsdag, og det kan koste rundt 10.000 kroner. Er problemet større, blir det dyrere, sier Stormo.

Å bekjempe kakerlakker krever krever ofte større innsats, fordi det må gjøres i flere runder.

Smittebærende maur

Av de mer kuriøse småkrypene som Aktiv Nord har tatt opp kampen mot, er Faraomauren. Den går ofte i levret blod og mesker seg, og tar eventuell smitte med seg når den vandrer videre.

– Den har vi funnet i studentboliger her i Tromsø. Den er spesielt skummel med tanke på smitte, som den kan bære med seg. Det er selvfølgelig veldig uheldig hvis man får den på sykehus og lignende, sier Stormo.

Mauren, som opprinnelig kommer fra Asia, formerer seg fort, og må bekjempes ved at man gjør den steril.

Aktiv Nord omsetter for fem millioner kroner i året, og har i dag fem ansatte. Takket være veggdyr, kakerlakker og andre skadedyr, vil sannsynligvis ingen av dem vil bli arbeidsledige med det første.

– Tvert imot. Vi får mer og mer å gjøre, sier Stormo.

Her er rådene:

Ekspertene hos Aktiv Nord har gode råd for hvordan du selv kan unngå å få veggdyr og andre skadedyr i hus.  

- Veggdyr liker ikke kulde, og reproduserer ikke hvis temperaturen er under 12 grader.   

- Veggdyr trives best, og reproduserer seg hurtig dersom temperaturen er rundt 30 grader.  

- Svært få skadedyr tåler høye temperaturer, over 50 grader.  

- Har du badstue, kan du inn legge klær og sengetøy, og få opp varmen.  

- Har du mistanke om veggdyr eller andre skadedyr på hotellet, kan du pakke ut utendørs og riste tøyet godt når du kommer hjem.  

- Vask tøyet på 60 grader, eller legg det i fryseren.  

- Løft på madrassen når du er på hotell. Veggdyrene er ofte synlige.  

- Ser du ørsmå, svarte klumper i eller rundt senga, kan dy stryke over dem med vått papir. Hvis det flyter utover, er det blod fra avføringen til veggdyret.  

- Vær spesielt oppmerksom hvis du skal reise til New York. Her er veggdyr svært vanlig, og finnes på mange hoteller.
 

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter