Hundedritten skal hit

Nå er det ingen unnskyldninger for hundeeiere til ikke å plukke opp etterlatenskapene til hunden.

HUNDEBÆSJ-KASSE PÅ PLASS: Marius Salamonsen Søbstad ved Arbeidsprosjekt Slottet 2 og miljøterapeut Børge Pettersen står for jobben med å montere kassene. 

HUNDEBÆSJ-KASSE PÅ PLASS: Henrik Romsaas kan konstatere at nok en søppelkasse for hundebæsj er satt opp ved lysløypa på Tromsøya. 

nyheter

I disse dager holder Tromsø kommune, gjennom prosjekt Tromsømarka, med å sette ut søppelbokser for hundebæsj rundt om på Tromsøya.

Målet er ifølge prosjektleder Henrik Romsaas å sørge for at hundeeiere som velger å bruke marka til å lufte hunden, skal legge igjen hundebæsjen i disse kassene.

Vi setter opp kasser på strategiske steder ved lysløypa. I hovedsak ved de forskjellige «utgangene». Nå håper vi at folk bruker dem, sier Romsaas.

Koster mye

Onsdag var kommunen, gjennom Arbeidsprosjekt Slottet 2, ute ved turstien inn til Rundvannet på Nord-Tromsøya og satte opp en hundebæsj-kasse. Romsaas sier at kommunen bruker litt penger på dette.

– Det er kostnadskrevende, ja. Bare kassene koster 70.000 kroner. Så koster det å få tømt kassene — det tar Tromsø Asvo seg av — og så betaler vi fire kroner kiloen for å bli kvitt posene med hundedritt, sier Romsaas.

For posene må først fryses ned på Remiksanlegget i Tromsø. Så blir det sendt til Finnsnes for brenning.

– Det sier seg selv at det kan bli dyrt hvis det blir volum på dette. Derfor er dette i første omgang et prøveprosjekt, sier Romsaas.

Ta med seg ut

At kassene er satt opp i utkanten av lysløypa, er også av en praktisk grunn. De skal tross alt tømmes regelmessig.

– Nettopp. Vi har ikke satt opp kasser midt inne i turløypa, fordi vi ønsker at folk skal ta med seg hundeposene ut av løypa, sier Romsaas.

Han har tro på positiv skilting i tromsømarka, istedenfor masse forbudsskilt. Prosjektlederen mener også hundeeiere flest er flinke til å plukke opp etter hunden.

– Det dukker jo opp litt når snøen tiner, men vi skal huske på at det er samlet opp gjennom en hel vinter. Da syns jeg ikke det er så mye. Selv om jeg syns at folk som bruker turløypene på Tromsøya er flinkere enn man er i Tromsdalen, sier Romsaas.

De nye søppelkassene har også åpning — bokstavelig talt — for poser som hundeeiere kan ta med seg på turen. Den muligheten har ikke kommunen benyttet seg av ennå, ifølge Romsaas.

– Nei, vi føler at det må være hundeeiers ansvar å sørge for at de har med seg poser. Det ansvaret må de ta.