Marius (18) inviterte rumensk ektepar til å campe i innkjørselen

– Jeg skammer meg over hvordan rumenerne blir behandlet i Tromsø, sier han.
nyheter

"I forrige uke ble et ektepar fra Romania bortvist fra Mandelasletta av politi og lokale myndigheter i Tromsø. De har siden tirsdag hatt campingvognen sin stående utenfor min garasje, og det har vært en glede, samtidig som en sorg å ha dem her. Det har vært oppløftende å se takknemligheten i deres øyne og det har vært sørgelig å se den fattigdommen de lever i."

Slik begynner innlegget som Marius Graff (18) la ut på Facebook i dag.

– Da jeg leste at romfolket skulle kastes ut av Mandelasletta gikk jeg ned dit med en lapp som jeg hadde fått oversatt til rumensk. Jeg inviterte ekteparet til å ha campingvognen stående i innkjørselen vår, forteller Graff, som er elev på Kongsbakken Videregående.

Skammer seg

Selv om Graff ikke hadde fortalt familien sin om avgjørelsen, var de veldig støttende da de fikk vite det.

– Jeg mener at dette er det minste vi kan gjøre. Folk må ta ansvar for å hjelpe. Jeg synes det er feil av kommunen å behandle folk slik. De burde legge bedre til rette for dem, mener Graff.

Han skammer seg over måten folk flest har tatt imot, og oppfører seg mot romfolket på.

– Det er ikke den inkluderende, varme byen som vi skal være. Jeg har aldri sett sånn glede hos noen før, som jeg har sett fra dette ekteparet, forteller han, og legger til:

– Jeg synes alle skal få bo anstendig, uansett om man det er snakk om rusmisbrukere, tiggere eller andre.

"Jeg har gjort dette, ikke fordi jeg vil ha anerkjennelse for å være snill, men fordi mennesker er mennesker, og alle mennesker fortjener å bli behandlet med respekt. Jeg vil bo i en kommune som tar ansvar for alle kommunens innbyggere!" - avslutter Graff sitt Facebook-innlegg med.

Forsøpling

Byråd for helse, Kristoffer Kanestrøm, mener folk må få gjøre som de selv ønsker på sin egen eiendom, og har utover det ingen formening om Graffs valg.

– Det vi har vært opptatt av er at områder ikke blir forsøplet eller tilgriset. Det var problemet på Mandelasletta, at vi fant avføring og bilbatteri der og at man over lengre tid kunne få en helsefarlig situasjon, sier Kanestrøm.

Allikevel synes han det er viktig å understreke at alle er velkomne i Tromsø.

– Men man må benytte seg av de overnattingsfasilitetene som finnes — campingplassene og hotellene. Vi kan ikke legge til rette for ulovlig camping, uansett om det er snakk om romfolk eller tromsøværinger. Og vi godtar ikke at områder blir forsøplet og tilgriset, sier han.