Vil bruke hodet til det beste for andre

Ove Kåven (36) har over 180 i IQ, og er smartere enn de fleste smartinger. Tiden sin fortrekker han likevel å bruke på å hjelpe de som sliter på skolebenken.

HJELPER ANDRE: Ove Kåven bruker gjerne sitt gode hode til å hjelpe andre. Her er det Une og Filmon fra Eritrea, som får hjelp med norskleksene.  Foto: Tom Benjaminsen

ROS AV NASA: Ove Kåven har fått diplom av Nasa for utmerket arbeid.  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

Ove Kåven er sannsynligvis en av de smarteste i Norge. Han scorer over 180 poeng på SD24-skalaen for intelligens, er MENSA-medlem, og avslutter for tiden et fysikkprogram på universitetet i Tromsø.

Når han er ferdig, er han sivilingeniør i dataanalyse og sensorteknologi (DST).

Det vil kanskje overraske noen at en så opptatt mann vil bruke tiden sin på å hjelpe andre, men det er nettopp det han helst vil.

Hjelpsom

På biblioteket i Tromsø har Røde Kors etablert leksehjelpen, der Kåven jobber som frivillig.

– Her føler jeg meg nyttig, på en måte. Det å gjøre noe for andre føles bra, forklarer Kåven.

På biblioteket hjelper han Une og Filmon fra Eritrea med norskleksene. Filmon har bare vært noen måneder i Norge. Han vet ingenting om mannen som hjelper han med leksene, men hjelpen han får, er han glad for.

– Jeg forstår det når han forklarer, sier Filmon.

Å forklare ting for andre er ikke så lett, men Kåven prøver så godt han kan.

– Man må forklare ting på en konkret måte. Se hva slags situasjon de er i, og bruke eksempler fra dagliglivet, sier han.

Veldig reservert

For Kåven er det å hjelpe andre en måte å sosialisere seg på. Han styrker sin egen selvtillit, og hjelper samtidig andre. For det er ikke bare enkelt å være så smart. Kommunikasjon kan ofte være vanskelig.

– Det er litt avhengig av situasjonen. Å snakke om konkrete ting går bra, men småprat er jeg ikke flink til, forklarer han.

Han sliter ofte med å komme på bølgelengde med andre, ofte fordi han ikke er opptatt av de samme tingene som dem. Derfor trekker han seg unna i sosiale sammenhenger.

– Jeg er veldig reservert, og min første reaksjon er å holde meg unna. Som liten ble jeg mobbet, og jeg har vært mye ensom, forteller han.

Diplom fra NASA

I Tromsø har Kåven fått jobb i Kongsberg Spacetec. Arbeidet han har gjort for dem, resulterte i et diplom fra NASA som var dypt imponert over teknologien han har utviklet. Studiene på universitetet tar han ved siden av, og det bør etter alle solemerker gå bra.

– Jeg tar ting veldig fort. Jeg leser pensum noen dager før eksamen, og får A, sier han.

Han skryter ikke, men sier tingene som de er. Kåven er i det hele tatt en sympatisk type, som helst vil bruke hodet til fordel for andre. Etter studiene har han egne prosjekter på gang.

– Jeg håper jeg kan utvikle ny teknologi som kan være til nytte, sier han.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter