Vil bruke hodet til det beste for andre

Ove Kåven (36) har over 180 i IQ, og er smartere enn de fleste smartinger. Tiden sin fortrekker han likevel å bruke på å hjelpe de som sliter på skolebenken.

HJELPER ANDRE: Ove Kåven bruker gjerne sitt gode hode til å hjelpe andre. Her er det Une og Filmon fra Eritrea, som får hjelp med norskleksene. 

ROS AV NASA: Ove Kåven har fått diplom av Nasa for utmerket arbeid. 

nyheter

Ove Kåven er sannsynligvis en av de smarteste i Norge. Han scorer over 180 poeng på SD24-skalaen for intelligens, er MENSA-medlem, og avslutter for tiden et fysikkprogram på universitetet i Tromsø.

Når han er ferdig, er han sivilingeniør i dataanalyse og sensorteknologi (DST).

Det vil kanskje overraske noen at en så opptatt mann vil bruke tiden sin på å hjelpe andre, men det er nettopp det han helst vil.

Hjelpsom

På biblioteket i Tromsø har Røde Kors etablert leksehjelpen, der Kåven jobber som frivillig.

– Her føler jeg meg nyttig, på en måte. Det å gjøre noe for andre føles bra, forklarer Kåven.

På biblioteket hjelper han Une og Filmon fra Eritrea med norskleksene. Filmon har bare vært noen måneder i Norge. Han vet ingenting om mannen som hjelper han med leksene, men hjelpen han får, er han glad for.

– Jeg forstår det når han forklarer, sier Filmon.

Å forklare ting for andre er ikke så lett, men Kåven prøver så godt han kan.

– Man må forklare ting på en konkret måte. Se hva slags situasjon de er i, og bruke eksempler fra dagliglivet, sier han.

Veldig reservert

For Kåven er det å hjelpe andre en måte å sosialisere seg på. Han styrker sin egen selvtillit, og hjelper samtidig andre. For det er ikke bare enkelt å være så smart. Kommunikasjon kan ofte være vanskelig.

– Det er litt avhengig av situasjonen. Å snakke om konkrete ting går bra, men småprat er jeg ikke flink til, forklarer han.

Han sliter ofte med å komme på bølgelengde med andre, ofte fordi han ikke er opptatt av de samme tingene som dem. Derfor trekker han seg unna i sosiale sammenhenger.

– Jeg er veldig reservert, og min første reaksjon er å holde meg unna. Som liten ble jeg mobbet, og jeg har vært mye ensom, forteller han.

Diplom fra NASA

I Tromsø har Kåven fått jobb i Kongsberg Spacetec. Arbeidet han har gjort for dem, resulterte i et diplom fra NASA som var dypt imponert over teknologien han har utviklet. Studiene på universitetet tar han ved siden av, og det bør etter alle solemerker gå bra.

– Jeg tar ting veldig fort. Jeg leser pensum noen dager før eksamen, og får A, sier han.

Han skryter ikke, men sier tingene som de er. Kåven er i det hele tatt en sympatisk type, som helst vil bruke hodet til fordel for andre. Etter studiene har han egne prosjekter på gang.

– Jeg håper jeg kan utvikle ny teknologi som kan være til nytte, sier han.