Mange plages av veps i år

Vepsejegerne har hatt hendene fulle i sommer.

VANSKELIG VEPS: Stein-Erik Brattfjell i Aktiv Nord fikk litt av en utfordring med å fjerne et vepsebol fra en denne gamle ventilen.  Foto: Tor Farstad

nyheter

Daglig leder Trond Stormo i Aktiv Nord AS betegner året som et godt vepseår, der skadedyrfirmaet har hatt mer å gjøre sammenlignet med i fjor.

– På grunn av det varme været vi hadde allerede i mai, merket vi stor produksjon av veps tidlig. Allerede i begynnelsen av juni fjernet vi vepsebol, noe som er ganske sjeldent, forklarer Stormo.

Mange oppdrag

Tirsdag ettermiddag rykket selskapet ut til en privatbolig på Tromsøya. Her måtte lederen av avdeling for skadedyrkontroll, Tom Arild Jensen, og kollega Stein-Erik Brattfjell hanskes med et ekstra vanskelig tilfelle.

Jobben var deres tredje vepsejobb for dagen.

Jensen anslår at Aktiv Nord fort tjener et par hundre tusen kroner på å fjerne vepsebol i en sesong som denne, ettersom et oppdrag koster fra 2.000 kroner og oppover.

– I fjor hadde vi ikke mer enn 50-60 jobber, mens vi var oppe i rundt 150 jobber for to år siden. Det ligger an til å bli enda mer å gjøre denne sesongen, anslår avdelingslederen.

- La dem surre

Ifølge daglig leder Trond Stormo skal man egentlig ikke fjerne veps, med mindre de er til veldig sjenanse. Veps er nemlig ikke en direkte trussel mot mennesker.

– De er ikke blodsugere, så de jakter ikke mennesker, slik som for eksempel mygg og klegg gjør. Derfor bør man egentlig bare la dem surre i vei. Som regel er det kun når vepsen oppfatter mennesker som en trussel, at de stikker, forklarer han.

Kan bli høstgretne

Det er først mot slutten av august og ut i september at vepser kan oppfattes som aggressive.

– Når dronningen har sluttet å legge flere egg, og arbeiderne ikke har flere larver igjen de skal mate og stelle, bruker de ofte tiden til å finne mat. Da blir vepsene gretne, påpeker Stormo.

Han kan fortelle at det ikke er nødvendig å fjerne vepsebol etter sesongen for å unngå en ny invasjon av veps neste sommer.

– Vepsebol brukes kun én sesong. Deretter lager vepsene seg et nytt, forsikrer Stormo.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter