Tromsøværinger hungrer etter matkurs

Plassene til matlagingskursene har blitt revet opp, nå vil byens befolkning lære seg å lage tradisjonsmat.

TILBAKE TIL TRADISJONSMATEN: Nesten samtlige matkurs er fylt til randen under Smak, Tromsø matfestival. Matfestivalen SMAK — fra høyre Gunnar Jensen, Jens Johan Hjort, Said Nordin og Petter Markussen. 

nyheter

I morgen starter Smak, Tromsø matfestival sine kurs i diverse former for matlaging. Etter at kursene ble annonsert for om lag tre uker sidene har plassene blitt revet bort. Samtlige kurs, bortsett fra flatbrødkurset hvor det er to plasser ledige er fylt til randen.

– Disse kursene er helt klart en suksess, vi har ikke annonsert noe særlig for kursene. Likevel ble plassene revet bort, det viser at tromsøværinger ønsker å lære seg å lage tradisjonell mat, sier festivalleder Said Nordin.

Mer opptatt av råvarer

Kursene som tilbys er pølsekurs, sushikurs, hvordan sy lammerull, flatbrødkurs, kurs i salt, sylting og hermetisering av bær, fiskematkurs, tørrfiskkurs og kurs i partering og viderefordeling av lam med i snitt ca. 12 plasser per kurs. Av disse var det ifølge Nordin pølsekurset til Ingebrigtsen kjøtt ble fylt opp først.

– Vi prøvde å få til flere kurs, deriblant flere pølsekurs, men det lot seg dessverre ikke gjøre da vi ikke hadde kapasitet til det. Det betyr at vi til neste år absolutt kommer til å satse enda sterkere på disse kursene.

– Hva tror du er årsaken til at nettopp disse forholdsvis tradisjonelle kursene er så populære?

– Folk har dårligere tid og «ho mor» står ikke lenger ved kjøkkenbenken og lager tradisjonsrik mat. Ikke kan man lære seg disse triksene på internett heller. I tillegg er flere nå opptatt av gode råvarer og kunsten å lage god mat fra bunnen, kanskje som en følge av trenden rundt god mat som vi har sett mye av media, sier Nordin.

Trenger flere fagfolk

Nordin mener helt klart at lignende matlagingskurs bør være tilgjengelig i Tromsø året rundt. Likevel påpeker han at det ikke alltid er like enkelt å få tak i fagpersoner.

– Dessverre er det slik at det svært få som kan denne type kokekunst, derfor er det ikke er det ikke så lett å få igangsatt denne type kurs. Vi har jo med oss rådyktige folk som Ingebrigtsen kjøtt og Solberg Pettersen, noe som også bidrar til populariteten, sier Nordin.

Noe annet som tyder på at det er mange hobbykokker blant byens befolkning er at det kun er en ledig plass på Lefse – og bedriftsskurs. Et kurs hvor man lærer å lage sin egen bedrift ut av sin matlaging.

-. Jeg vet at det er mange der ute som lager eksempelvis lefser og andre matvarer, men som selger dette svart. Her kan hobbybakeren få en innføring i hvordan skape en ordentlig bedrift, sier Nordin.