Stakk av med seieren i «Forsker Grand Prix»

Runar Gjerp Solstad imponerte både juryen og publikum med sin presentasjon.

Runar Gjerp Solstad kunne juble etter å ha stukket av med seieren i gårsdagens konkurranse.  

Audun Hetland, tidligere vinner, nå mentor.  

Forsker Grand Prix

Kilde: Norges forskningsråd/Else Bottengård.

  • Hver forsker forbereder to presentasjoner, en på fire minutter og en på seks. Disse har de jobbet med i rundt et halvt år.
  • Vinneren velges ut av publikum og en jury. Deres stemmer teller 50 prosent hver.
  • I den lokale juryen satt Ketil Høegh, Mona Solbakk og Eirik Mikkelsen.
  • Arrangeres i fem byer; Tromsø, Trondheim, Bergen, Porsgrunn og Oslo.
  • Ble arrangert for første gang i 2010, da bare i Bergen, Trondheim og Stavanger. Tromsø har vært med siden 2011.
  • Forskningsrådet arrangerer det hele på landsbasis. I Tromsø er det UiT i samarbeid med Framsenteret som har hatt ansvaret.
nyheter

Lørdag kveld gikk «Forsker Grand Prix» av stabelen på Rica Ishavshotell. Arrangementet fungerte som en delfinale før neste helgs landsfinale. Seks deltakere presenterte deres forskningsarbeid, men til slutt var det Runar Gjerp Solstad som trakk det lengste strået.

– Det var sinnssykt artig, sier forskeren som til daglig jobber med såkalt marin bioprospektering. Det var også dette han presenterte i sitt vinnende foredrag.

– Å prospektere betyr jo å leite etter ting, så det vi gjør er å leite etter biologiske ting. Blant annet jobber vi mye med å leite etter nye molekyler fra havet som har muligheten til å drepe bakterier. Mye av dette arbeidet er for å kunne bekjempe såkalte multiresistente bakterier. Slike som ikke påvirkes av antibiotika, forklarer han.

Gørr kjedelig

En av de største utfordringene for deltakerne var å forklare sin forskning på et enkelt og spennende vis. Mentor for deltakerne og tidligere vinner av konkurransen, Audun Hetland, mener dette er den vanskeligste delen.

– Forskning er gørr kjedelig, så utfordringen ligger i å gjøre poenget enkelt og interessant.

Gjerp Solstad er enig i denne påstanden.

– Det er ofte vanskelig å forklare, men i denne sammenhengen er det flott å få være litt nerd og få så mye oppmerksomhet for det, sier han og ler.

Sikter på hat trick

Tromsø har de to siste årene stukket av med seieren på landsbasis. I 2011 var det Hetland som vant for sin forskning på hvorfor folk velger ekstremsport, i 2012 var det Kajsa Møllersen med sin forskning på et kamera som kan oppdage føflekkreft. Nå satser tromsøværingene på hat trick.

– Jeg ser ikke bort ifra at vi skal kunne klare å vinne i år også, sier prosjektleder for konkurransen, Else Bottengård.

Kandidaten selv deler hennes optimisme.

– Det kan absolutt gå, men da må jeg være superskjerpet.