Kommunen står fast på heiskrav

Total renovering AS er nødt til å bygge heis, hvis de skal få lov til å ferdigstille leilighetsprosjektet i Skippergata.

BYGGER SMÅTT: Bakgården mellom den gamle verkstedbygningen til J.M Hansen og Skippergata 17, skal bli nye leiligheter.  Foto: Marius Fiskum

SKAL FYLLE OPP: Mellom den grå hovedbygningen mot Skippergata og verstedbygget, skal det bli leiligheter slik at prosjektet henger sammen.   Foto: Tor Farstad

nyheter

Prosjektet i Skippergata består av tre deler, der hovedhuset med fasade mot Skippergata skal inneholde 5 leiligheter. I et nybygg i Bakgården skal det bli to nye leiligheter, mens det i det gamle verkstedbygget til JM Hansen maritime skal bli 9 leiligheter.

Total renovering hadde i sommer en lengre korrespondanse med Tromsø kommune for å få dispensasjon fra kravet om heis i verkstedbygget. Nå har kommunen svart entreprenøren at det ikke vil bli gitt en slik dispensasjon.

– Det betyr at vi må endre de leilighetene vi har planlagt å bygge, og sette inn en heis utvendig, sier prosjektleder Ole Vidar Furnes i Total renovering AS.

Fremstår som marginalt

I sitt svarbrev skriver byutviklingssjef Mette Mohåg at bygget på mange måter fremstår som marginalt tatt i bruk til boligformål. At kommunen har gått med prosjektet, forutsetter at tekniske krav blir innfridd. Dermed står kravet om heis fast.

– Noen av leilighetene vil bli mindre, men slik vi vurderer det, har vi ikke noe annet valg enn å sette inn heis, sier Furnes.

Total renovering har tidligere estimert kostnaden på heis til 2,5 millioner kroner. Ifølge Furnes svekket det lønnsomheten i prosjektet så betydelig, at selskapet kunne bli nødt til å gi opp prosjektet.

– En innvendig heis ville ødelagt prosjektet helt. Det koster for mye, og det vil gjøre leilighetene helt ubrukelige, sier Furnes.

– Må bare gi oss

Total renovering har derfor bestemt seg for å bygge en utvendig heis, til tross for at også det vil fordyre prosjektet.

– Nøyaktig hvor mye det vil koste, vet jeg ikke her og nå. Men det blir en millionkostnad, sier prosjektlederen.

Dersom selskapet hadde bygd leilighetene for utleie og ikke salg, ville det vært mulig å få dispensasjon fra heiskravet. Men det var aldri et alternativ. Leilighetene er på om lag 30 kvadratmeter, og er beregnet for studenter og førstegangkjøpere.

– Vi må bare gi oss, selv om det gjør at prosjektet blir dyrere. Kommunen har en policy, og vil ha det på det nivået som de tekniske forskriftene krever. Det må vi bare ta inn over oss når vi vurderer andre prosjekt, sier Furnes.