På jakt etter byens skadedyr

Det er når nattefrosten setter inn at skadedyrene trekker inn. Og noen av dem blir kanskje TV-kjendiser.

JAKTET SKADEDYR: Stein Erik Brattfjell fra Aktiv Nord (foran i midten) sammen med Ante Bjelland og Jørgen Bull fra Rakett, produsentene av serien Rottejegerne.  Foto: LINN BLOMKVIST

KAKERLAKK-FELLE: Stein Erik Brattfjell viser fram en felle som kan brukes til å se om det er kakerlakker i boligen.  Foto: LINN BLOMKVIST

SKADEDYR: Rotter er noen av skadedyrene som Aktiv Nord jakter på.   Foto: Lars Åke Andersen

nyheter

Aktiv Nord driver skadedyrkontroll, og nå har de fått besøk av «Rottejegerne» — et program som går på TV2 og der de følger Tønsberg skadedyrkontroll i det de gjør.

Om rundt fem-seks uker vil man kunne se forskjellige skadedyr bli tatt på fersken i Tromsø. Hovedrolleinnehaver Kjell Aasheim forteller at programmet går ut på å følge han og fire andre ansatte over tid, både i sosial – og jobbsammenheng.

Skadedyrsesong

Akkurat på denne tiden av året kommer den første frostnatta, og det er da skadedyr som mus og rotte ofte trekker inn i hus.

– Vi vet av erfaring at det kommer nå, sier Trond Stormo, daglig leder i Aktiv Nord.

Han mener folk må være oppmerksomme på dette.

– Pass på husveggene, at det ikke er søppel, rester og vegetasjon der, sier Stormo.

Man må også se etter sprekker i veggen, ettersom mus og rotte kan komme igjennom svært små sprekker. Det er også viktig å holde hygienen god, og å få bort matrester og lignende.

– Problemet er hovedsakelig utette hus, sier Stein Erik Brattfjell i Aktiv Nord.

Kakerlakker fra Syden

Også kakerlakker kan man finne her i nord. De kommer seg ofte inn i bagasjen din når du er ute og reiser, og blir med hjem til din bolig og formerer seg. En kakerlakk kan formere seg alene.

– Jeg har hatt opplevelser som ligner på "«X-files»", der jeg har trukket fram en stekeovn og det har stormet ut en haug med kakerlakker, forteller Stein Erik Brattfjell.

Han forteller videre at kakerlakker formerer seg svært lett og nokså fort.

– Det kan bli en masse egg, sier Brattfjell.

Men i leiligheten de besøkte med filmcrewet i går fant de ingen kakerlakker, heldigvis for de bosatte. Men kanskje ikke så heldig for filmcrewet som gjerne ville filme noen kakerlakker.