Offerfestival for byens muslimer

Nå kommer den muslimske offerfestivalen tilbake. Muslimsk samfunn i byen skal feire «Eid ul-Adha» tirsdag.

TALER KHUTBA: Abdel Moneim Abdelgaljl er imam i moskeen. I går talte Khutba i den siste fredagsbønnen før Eid-dagen. Alle foto: Jahangir Akash 

FORSTANDER: Andrew Wenham er forstander for Alnor Senter. Han sier at "Eid ul-adha" er en del av «Hajj». 

FØR EID UL-ADHA: I går var den siste fredagsbønn før "Eid ul-adha". I moskeen på Alnor-senteret var det samlet rundt 200 muslimer. 

nyheter

DET FLERKULTURELLE TROMSØ

Da blir det en stor samling av muslimer i Tromsøhallen, der alle skal delta i eid-bønn. Hele dagen blir fylt av mange aktiviteter for å feire høytidsdagen.

Arrangement

Ifølge Islamsk Senter for Nord-Norge, og Alnor Senter Tromsø, skal det være Eid-bønn kl. 10.00. Deretter blir det servert te, kaffe og snacks til deltakerne. Tirsdag ettermiddag er det Eid-fest for barna på Leos Lekeland.

– I går var den siste fredagsbønnen før Eid-bønn. I moskeen på Alnor Senter samlet vi rundt 200 personer for å delta i fredagsbønnen, informerer Andrew Wenham, forstander for Alnor Senter.

– Vi har to avdelinger på senteret, én bare for menn og en annen for kvinner. Vi muslimer vil utvikle et bedre samfunn i landet, legger han til.

Dagens betydning

– Eid ul-adha betyr offerfestival. Dagen starter 10. «Dhul hadjah», og varer i tre dager. Denne høytiden markeres ved ofring av et dyr som kan være lam, ku, rein, kamel eller geit. Vi kan ikke ofre et dyr med å slakte i Norge fordi det ikke er lov, selv om det er en religiøs tradisjon, forteller Andrew Wenham.

Muslimer minnes denne dagen med at hver muslimsk familie oppfordres til å ofre et dyr. Kjøttet bør deles i tre deler. Den ene delen kan brukes av selve familien. Den andre delen kan gis som gave, mens den tredje delen skal deles til de fattige folk som «Sadaqah», opplyser han.

– Dagen begynner med Eid-bønnen om morgenen. Deretter skal man gjøre ferdig sitt offer (Qurbani). Det er viktig at dyret behandles penest mulig og vises respekt og omtanke. Etterpå blir det tid for å besøke slektninger og venner. Gaver kan gjerne utveksles men det viktigste r å tilgi andre i tilfelle de har gjort noe galt mot deg og å rense hjertet fra alt ondt. Eid pleier å feire med pene klær, god mat og gode handlinger. Smil, omtanke og omsorg må prege dagen enda mer enn ellers, forklarer Andrew Wenham.