- Ingen vil støtte dette forslaget

Rusekspert ved UiT, Frode Adolfsen, reagerer kraftig på de kontroversielle uttalelsene til Sverre Nesvåg.

Rusforsker Frode Adolfsen ved UiT. 

nyheter

Oppfordringen til ungdom om å drikke alkohol for å dempe press, faller mildt sagt ikke i smak hos rusforskere ved UiT.

Rusforsker Frode Adolfsen ramlet nesten av stolen da han fikk artikkelen i fanget.

– Jeg ble helt satt ut da jeg leste dette. Var det virkelig han som hadde sagt det? Det er jo virkelig kontroversielt og jeg kan ikke tenke meg at noen norske eller internasjonale forskere vil stille seg bak dette, sier Adolfsen.

Nesvågs uttalelse baserer seg på presset man kan oppleve i ungdomstiden sin, og at man da bør ta det med ro og at man får bedre kontroll ved å drikke litt alkohol.

Noen ungdommer ville hatt det bedre om de drakk litt alkohol, sier rusforsker Sverre Nesvåg til Bergens Tidende.

Havner i trøbbel

Adolfsen er sterkt uenig. Han forteller at å gi ungdom under 18 alkohol, ikke vil løse noen problemer, men heller forårsake dem.

– Forskning viser at unge med alkohol ofte havner i trøbbel med skader, uønsket graviditet og andre problemer. I Nederland har de 16 års aldersgrense på alkoholservering, og der ser vi mye større problemer enn på andre plasser.

Foreldrene må ta grep

– Norsk lov er 18 år på alkohol, og det bør man forholde seg til. Om et perfeksjonspress blir tilfellet bør foreldre engasjere seg og snakke med ungdommene, foreslår Adolfsen, som understreker at foreldre er de viktigste rollemodellene for ungdom.

Rusforskeren viser til at debutalderen på ungdom som drikker har gått opp de siste årene. Nå ligger en gjennomsnittlig ungdom på 15,6 år.

– Jeg tror ikke alkohol er løsningen. Og uttalelsen er noe jeg ikke støtter under noen omstendigheter.