Dyr gavekalender skader barna

Tromsøprofessor mener barn blir kravstore av å få en innpakket gave hver dag.

KRAVSTORE BARN: Willy Tore Mørch mener adventstradisjonene med gaver kan være skadelig for barna 

Willy Tore Mørch Willy Tore Mørch  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Professor i barn og unges psykiske helse ved Det helsevitenskapelige fakultet ved universitetet, Willy-Tore Mørch, fraråder derfor adventstradisjonen.

– Denne oversvømmelsen av gaver i desember er ikke bra for barna og jeg liker ikke utviklingen, sier Mørch.

– Jo mer ting barna får, jo mer opptatt blir de av materielle goder. De blir kravstore. Takknemligheten ved å få noe faller bort og det forventes at gavene skal være større og dyrere etter hvert, forteller professoren.

Sjokolade er greit

Mørch mener også at hvis barna skal få gavekalender, bør gavene bestå av små symbolske gaver. Større ting som barna forventer, trenger eller har lyst på bør man styre unna. Sjokoladekalender er derimot helt uproblematisk.

– Det har jo eksistert i alle år. Andre eksempler på kalendere som er bra kan være en helt ordinær pappkalender hvor man åpner en luke og så kommer det fram noe. Det kan være en sjokolade, en liten plastfigur eller et bilde av en tegneserie og lignende, sier Mørch som også er forkjemper for å gi bort opplevelser fremfor ting i adventstiden, hvis man klarer å holde det billig og enkelt.

– Det er mye bedre å gi bort enn pakker. Man kan for eksempel gå turer, og i helgen spise pizza eller ta en tur i dyreparken. Det er viktig å passe på at det ikke sklir ut i at man gir barna en London-tur, sier Mørch.

Unngå forhandlinger

Hvis barnet tidligere år har fått gavekalender, anbefaler Mørch at man snakker med barna og fortelle hvorfor det er annerledes i år.

– Ta det opp litt før adventstiden starter. Si at i år skal vi ha en annen type kalender, som er mye finere fordi nå vil det føles som kortere tid til julaften. Ikke inviter til forhandlinger med barnet, men vær bestemt og fortell hvordan det skal være, sier Mørch.