Gammel kjærlighet lokket Roger hjem

Ungdomskjærestene Roger Nilsen (44) og Torni Myrbakk (44) fant tilbake til hverandre etter over 20 år.

SAMMEN IGJEN: Roger Nilsen og Torni Myrbakk har endelig flyttet sammen etter å ha bodd hver for seg i flere år. På Tornis fang er hunden Leo. — En skikkelig kosehund, sier Roger Nilsen. 

nyheter

I mars 1989 flyttet Roger Nilsen fra Tromsø. Det skulle gå nesten 25 år før han var tilbake i byen.

1. desember tok den tidligere fotballstjernen med seg bagasjen fra Stavanger, og inn hos kjæresten Torni Myrbakk i Workinnmarka.

Samboeren er en av de viktigste grunnene til at Nilsen nå har valgt å komme hjem til Tromsø igjen.

– Dette har vi planlagt en stund. Det er godt endelig å være på plass her. Nå er planen å etablere seg i Tromsø, sier Nilsen.

Han sitter godt plassert i sofaen sammen med samboeren Torni og hunden Leo.

– Leo er vårt felles barn, humrer Torni.

Selv om det er mørkt utenfor stuevinduet forteller lysene fra Langnes og Kvaløysletta om en fantastisk utsikt.

På hver sin kant

For Roger og Torni kjenner hverandre fra tidligere, selv om de har hatt et avstandsforhold i tre år.

– Vi var kjærester da vi gikk på videregående. Så dro Roger til Stavanger. Jeg flyttet ned sammen med han før det ble slutt etter noen måneder, forteller Torni, som ble fanget av studentlivet da hun kom tilbake.

Først tok hun sivilingeniør, så fristet medisinstudiet for «evighetsstudenten» Torni. Nå er hun smittevernoverlege på UNN.

– Da jeg startet i den jobben var det midt i svineinfluensaepidemien, så jeg kom mildt sagt fort inn i jobben, forteller Torni.

Mange år på hver sin kant av landet betydde lite da de to igjen fikk øynene opp for hverandre. Den gamle gnisten tente på hjertene.

– Jeg har alltid hatt et godt øye til Roger. Da vi begge var single for noen år siden, møttes vi igjen. Da skjønte jeg hvor dum jeg hadde vært som hadde latt han gå den gang, sier Torni åpenhjertig.

– At vi nå er sammen på nytt er en artig historie. Det er rart å sitte her sammen med henne igjen. Det er litt tilfeldig at det ble slik. Vi har nesten ikke møtt på hverandre opp igjennom årene, sier Roger.

Ungdomskjærestene har ventet på muligheten for igjen å bo sammen.

– Det har vært mye pendling de siste årene. Jeg har også to gutter som bor i Stavanger. Å reise fra dem var bøygen for min del, men de har en god mor som passer på dem der nede forteller Roger.

Nå skal han holde kontakten med sønnene Sebastian (18) og Oliver (12) gjennom sosiale medier.

– De skal komme på besøk til meg. Jeg kommer til å dra dit ned i ny og ne. Så får vi skype litt og bruke teknologien for å se hverandre i tillegg.

Lederskikkelse

Nilsen hadde sin siste fotballjobb i 2010 da han var assistenttrener og spillerutvikler for Viking. I Tromsø er han nå i en helt annen bransje.

– Jeg er begynt i en ny jobb i et firma som heter Ingeniør Compagniet, et datterselskap av Adecco, som driver med konsulentvirksomhet. Det er et firma som skaffer ingeniører til bedrifter i landsdelen. Jeg er den eneste ansatte i Tromsø-avdelingen, forteller Nilsen som kommer fra jobben som avdelingsleder i Hurtigruta Carglass" avdeling i Stavanger — en jobb han nå har permisjon fra.

Roger Nilsen er en lederskikkelse. Helt fra han som stort talent for Kvaløysletta ble hentet til TIL har han utmerket seg spesielt.

Cup – og seriemesterskap med Viking i 1989 og 1991, engelsk eliteserie med Sheffield United i mange år på 1990-tallet, og en viktig brikke i landslagets storhetstid som kulminerte med VM i USA, er alle synlige beviser på en person som setter mål — og klarer å oppnå dem.

– Jeg brøt mange barrierer. Som første tromsøgutt fikk jeg gullklokka etter 25 landskamper. Jeg var også den første som kom seg utenlands til en så stor klubb som Sheffield United, sier en stolt Nilsen som kaller profflivet rosenrødt.

– Vi trente ikke nok, så jeg og to andre hentet inn en fysisk trener vi hadde ekstra økter med.

Vil inn i fotballen

Per i dag er tromsøværingen helt ute av fotballen, men det kan endre seg.

Jeg kunne tenke meg å engasjere meg i fotballen igjen. Men hva det blir vet jeg ikke, sier Nilsen som nevner jobben som assistenttrener i TIL der broren Steinar er sjef.

– Jeg og Steinar har snakket om at vi skal beholde den tette relasjonen som brødre, så jeg tror ikke det er lurt å jobbe så tett som vi begge kunne tenkt oss. I lengden er det neppe så sunt. Vi vil ikke sette brødreforholdet på spill, sier Nilsen som har nettopp assistenttrenerjobb i eliteserien tidligere.

– Jeg har hatt assistenttrenerjobb og spillerutviklerjobb i Viking. Det likte jeg godt. Å jobbe med fotballen er en fantastisk greie. Jeg har det i blodet. Fotballen har gitt meg et fantastisk liv.

– Hvordan er forholdet til TIL i dag?

– Jeg har mer hjertet mitt i TIL enn i Viking selv om jeg hadde mer suksess og lagde navnet mitt i Stavanger. Jeg er fra Tromsø, sier Nilsen.

Da TIL hentet Nilsen opp i a-stallen sent i 1987 kjempet han mot Tor Pedersen og Tore Nilsen om midtstopperplassene i klubben.

– I oppkjøringen hadde jeg spilt i januar, februar og mars. Så kom Tore Nilsen tilbake fra Rosenborg. Han satt meg rett ut av laget.

Da tok unggutten turen inn til den mektige Tommy Svensson — TILs daværende trener.

– Jeg spurte rett ut hvorfor jeg ble satt ut av laget når det hadde gått så bra. Tommys svar var at han rett og slett ikke trengte å begrunne hvorfor han satt meg ut, og ba meg forlate kontoret, forteller Nilsen.

– Da ble jeg skikkelig forbannet fordi jeg ville spille. Så kom telefonen fra Viking. I løpet av den samtalen var jeg overbevist om å reise dit. Å vinne cupen allerede samme året var en skikkelig revansj. Men jeg fikk snakket ut med Tommy senere. Han var en dyktig trener for TIL.

Sykkelfrelst

Nå nyter paret dagene sammen med hunden Leo og Myrbakks barn Tidemand (7) og Thale (9) i leiligheten som er på to plan. TV-serier som Broen og Homeland er ofte å se å på skjermen når de to sitter hjemme i stua.

– Jeg har virkelig merket mørketiden siden jeg kom tilbake. Jeg gleder meg til sola begynner å komme tilbake igjen, sier Nilsen, som bodde både på Bjerkaker, Håpet og Kvaløya da han vokste opp.

– Jeg føler jeg er fra Håpet dersom jeg må velge. Gatekampene på grusbanen vil jeg aldri glemme.

Han koser seg hver dag tilbake i hjembyen, og treffer stadig gamle kjente.

– I Tromsø kjenner jeg mange via andre. Jeg blir stadig overrasket over hvor liten verden er, Nilsen og smiler.

De siste ukene har Nilsen stort sett brukt på oppussing og innflytting, men i løpet av kort tid skal han ta opp en fritidssyssel han setter stor pris på.

– Jeg er veldig glad i å sykle, og vet at det er et godt miljø for det i Tromsø. De siste månedene har jeg ikke fått trent så mye, men planen er å ta opp syklingen ganske så fort. Det er en treningsform som er ganske bra. Trening skaper overskudd, sier Nilsen.

– Men så har du da fått trent godt med all bæringa da du flyttet hit, spøker samboer Torni.

Bli heller ikke overrasket om du treffer paret joggende sammen på Tromsøya.

– Vi prøver å få det til så ofte vi har mulighet, forteller Roger.

Han blir derimot ikke å se med fotballen i beina

– Da vet jeg hva som skjer — bare elendighet på grunn av skader. Nå skal jeg holde meg på tilskuerplass.

Sa nei til Manchester City

ROGER NILSEN kunne fortsatt karrieren i engelsk eliteserie da han forlot England.

– Jeg hadde muligheten til å dra fra Sheffield United til større klubber ved flere anledninger. Arsenal og Everton var i bildet. Da jeg dro til Østerrike i 1999 sto valget mellom Grazer og Manchester City. Jeg valgte førstnevnte. I ettertid valgte jeg fullstendig hårreisende feil, innrømmer Nilsen.

– Det er valg man tur underveis som ikke føles feil der og da. Men nå bruker jeg ikke tid på å tenke på det.


Rogers fem beste fotballminner:

1. Cupfinaleseier med Viking i 1989

– Det var første gang jeg vant noe, og derfor står det så sterkt i minnet. Viking var nyopprykket, og hadde derfor en kjempesesong.

2. VM-kvalifiseringen til USA

– Kampen mot England på Wembley, Nederland i Amsterdam og San Marino på Ullevaal var mine høydepunkter i en fantastisk kvalifisering.

3. VM i USA i 1994

– Et høydepunkt og en nedtur på samme tid. Jeg fikk ikke spille et eneste minutt, men bare å være med der var en opplevelse.

4. Seriegull med Viking i 1991

– Vi ledet serien hele veien fra første til siste serierunde med en kanontrener i Benny Lennartsson.

5. Proffkontrakt med Sheffield United i 1993.

– Jeg var første som fikk proffkontrakt fra Tromsø, og det var stort da kontrakten var i boks.Fakta:

Roger Nilsen

Aktuell: Har nylig flyttet hjem til Tromsø etter 24 år borte fra byen.

Klubber som spiller: Kvaløysletta, TIL, Viking, Køln, Sheffield United, Tottenham, Grazer, Molde, Bryne

Klubber som trener: Stavanger IF (hovedtrener), Viking (assistenttrener og spillerutvikler).

Landskamper: 33 (3 mål)