Vil skjenke byen en gigantisk hane

I mange år har Marit Bockelie lekt med tanken om å forære Tromsø kommune en mosaikkhane. Nå stiller en hemmelig bidragsyter med 500.000 kroner for å realisere drømmen.

Den kjente Tromsø-kunstneren er klar til å utsmykke den nye brannstasjonen. Det eneste som mangler er tillatelse fra Tromsø Kommune.

KUNST: Marit Bockelie ønsker å forære Tromsø kommune en mosaikk av Den røde hane på solsiden av branntårnet. Brannsjef Nils Ove Sollid liker ideen. 

KUNST: Marit Bockelie ønsker å forære Tromsø kommune en mosaikk av Den røde hane på solsiden av branntårnet. Brannsjef Nils Ove Sollid liker ideen. 

nyheter

Helt siden oldtiden har Den røde hane vært et symbol på flammer og brann, og husbranner blir iblant omtalt som Den røde hane. Nå vil kunstner Marit Bockelie utstyre brannvesenet i Tromsø med sin helt egen rød hane — i form av en gigantisk mosaikk på tårnet til den nye brannstasjonen.

– Jeg har vært i kontakt med kommunen flere ganger de siste årene, og de har sagt at de gjerne vil ha hanen, men at de har manglet penger. Men nå har jeg fått en sponsor som betaler for hele greia, så nå er det opp til kommunen om de vil svare ja eller nei. Og det kan jo ikke være så vanskelig, sier Bockelie entusiastisk.

LES OGSÅ: Marit Bockelies mange ansikter

Varsler brann

Bockelies kunstverk i mosaikk preger flere vegger i Tromsø. Det har blitt et mål for henne å forskjønne byen hun er så glad i, selv om hun er bosatt i hovedstaden.

– Men hvorfor akkurat en hane?

– Ja, hva skulle jeg ellers ha laget? En høne, eller kanskje en hund? spør Bockelie.

– Den røde hanen galer når det er brann. Og i Tromsø har vi hatt mye brann.

Se bilder fra Bockelies liv!

Bockelie er ikke helt fremmed med den tragiske konsekvensen av Den røde hane selv heller. Skjebnen ville det til at hun selv ble rammet for noen år siden.

– For tre år siden ble jeg invitert oppover til Tromsø av kommunen for å fortelle om prosjektet i forbindelse med byggingen av brannstasjonen. Og vi hadde ikke før landet før flyvertinna kom og sa at det var telefon til meg. Det var fra Asker og Bærum brannvesen. Da hadde den røde hane slått til i mitt hus og brent det ned til grunnen. Jeg mistet mange bilder, forteller Bockelie, som ikke mistet troen på prosjektet til tross for den skjebnesvangre hendelsen.

– Jeg har virkelig stått på som bare det for dette prosjektet — ja til og med mistet huset. Så om det ikke blir noe av blir jeg virkelig vonbroten.

– Hvor stor tenker du at hanen skal bli?

– Tårnet er 20 meter høyt, så den må i alle fall bli ti meter høy.

Spennende planer

Brann og redningssjef Nils Ove Sollid er begeistret for planene.

– Vi ansatte på brannstasjonen synes det er et spennende forslag, men det er jo ikke vi som tar avgjørelsen av om det skal gjøres. Det er opp til Tromsø kommune som byggeier. Det kan bli det første branntårnet i verden som er utsmykket med Den røde hane, og det er jo litt spesielt, sier Sollid.

LES OGSÅ: Tromsøs nye attraksjon