Blankpussa messing

Når Nordlysfestivalen først fant plass til et reint brassensemble på sitt program, så var det det aller ypperste som ble presentert.

BRITISK BRASS: The Symphonic Brass of London under konserten i Ishavskatedralen.  Foto: Tor Farstad

5

The Symphonic Brass of London

Ishavskatedralen

nyheter

I musikkretser er det vel kjent at England er det land i verden som kan vise fram det beste av brassmusikk.

Når The Symphonic Brass of London er satt sammen av brassolister fra den britiske hovedstadens symfoni – og operaorkestre, så borger det for at her er et ensemble med det ypperste av det beste.

Og når The Symphonic Brass of London nå for første gang gjester Norge, så skuffet disse musikerne på ingen måte sitt publikum i Tromsø.

Fransk og spansk

The Symphonic Brass of London opptrer med mange besetninger — fra messingkvintetter til full symfonisk besetning.

Til Tromsø besto det av 10 blåsere; fire trompeter, fire tromboner, horn og tuba — supplert med to slagverkere. Det hele leda av dirigenten Eric Crees, som også har arrangert mye av musikken på programmet for konserten i Tromsdalen kirke.

På programmet sto musikk av franske og spanske komponister som Debussy, De Falla og Bizet for å nevne noen.

Spennet var stort — fra fylden og kraften i Couperins militære triumfmusikk, til Bizets fyrige «Carmen»-suite og renheten i Debussys myke og vakre harmonier i «The Girl with the Flaxen Hair».

Virtuost og vakkert

Det ga publikum en variert konsert, selv om mye av det vi fikk høre hadde i seg elementer fra spansk folklore — også fra en fransk komponist som Ravel.

Vi fikk bredde i musikalske uttrykk og et flott innblikk i et godt brassensembles muligheter.

Konserten i Ishavskatedralen hadde det meste. Her var arrangement som både hadde eleganse og utfordringer for orkesteret. Orkesteret var presist og dynamisk med god formidling av både det vakre og lyriske og det kraftfulle, fyrige og livfulle. Og på toppen musikere som viste stor virtuositet på sine instrumenter.

Og disse svært dyktige musikerne reiser ikke direkte tilbake til London. De neste dagene skal noen av dem jobbe med studenter på Musikkonservatoriet i Tromsø. Resultatet presenteres i en felleskonsert med messingmestere fra England og musikkstudenter fra Tromsø på konserten «Brasserie» i Sparebankens festsal tirsdag.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter