Forventer flere rumenere til byen

Ann Karina Sogge ved Kirkens Bymisjon mener flere fattige tilreisende vil trekke mot Tromsø når det blir varmere i været.

Ann Karina Sogge ved Kirkens bymisjon i Tromsø tror flere rumenere vil komme til Tromsø fremover. 

Ann Karina Sogge, daglig leder i Kirkens Bymisjon, er klar på at fattige tilreisende, hovedsakelig fra Romania, er en gruppe mennesker som vil fortsette å komme til Tromsø. 

iTromsø 27. mai 2013 

iTromsø 23. april 2013 

iTromsø 24. juli 2012 

nyheter

– De er her fortsatt, men jeg vet at det er langt færre her nå enn før jul, sier Ann Karina Sogge, daglig leder i Kirkens Bymisjon.

Hun anslår at det per dags dato oppholder seg rundt ti personer i Tromsø som går under det iTromsø tidligere har omtalt som romfolk. En definisjon Sogge for øvrig ikke mener er dekkende.

Les også: "Tigger-registeret" vedtatt

Ingen felles leirplass

– Selv om et klart flertall er fra Romania, hører få av disse til romfolket. Det er både tiggere, musikere og selgere av magasinene «Virkelig» og «Folk er folk» blant disse, så det riktige er å omtale denne gruppen som ambulerende fattige tilreisende, påpeker Sogge, før hun legger til:

– Før jul var det rundt 30 stykker i Tromsø, men mange har reist hjem for en kortere periode. De kommer imidlertid tilbake når det blir litt varmere i været.

I 2012 skrev iTromsø flere artikler om en gruppe tilreisende som hadde slått seg ned under Sandnessundbrua, mens det i fjor vår var en gruppe som hadde slått leir på Mandela-sletta. I begge tilfeller endte det med at de måtte forlate stedene etter misnøye blant folk.

I dag har ikke Sogge inntrykk av at de tilreisende har et felles tilholdssted.

– Noen bor i biler, andre i campingvogner. De forflytter seg til stadig nye steder i mindre grupper, etter hvert som de blir jaget bort, forklarer hun.

Les også: Tiggere blir trakkasert og spyttet på

– Tankevekkende

Som daglig leder ved Kirkens Bymisjon forsøker Sogge og resten av de ansatte å hjelpe denne gruppen så godt de kan. Hun innrømmer imidlertid at hun har fått seg en og annen aha-opplevelse i løpet av de siste årene.

– Det er tankevekkende at det fins folk som kommer tilbake hit år etter år, men som likevel står på stedet hvil. Mange av dem som kommer til Tromsø er på jakt etter kortsiktige penger. De lever fra hånd til munn og ønsker å ha det slik. De vil ikke søke jobb og bolig her, eller lære norsk og investere i landet vårt ved å betale skatt, forklarer Sogge.

Hun er imidlertid klar på viktigheten av ikke å generalisere gruppen med tilreisende som oppholder seg i Tromsø for en kortere eller lengre periode.

– Noen har som mål å tjene penger slik at de kan kjøpe seg en bolig i hjemlandet sitt, mens andre igjen har vi hjulpet ut i jobb, påpeker hun.

Selv om det for øyeblikket oppholder seg et lite antall ambulerende fattige tilreisende i byen, har ikke Sogge tro på at dette er en gruppe som vil forsvinne fra bybildet.

– Den fattigdommen vi ser kommer ikke til å forsvinne. Jeg mener derfor at flere enn vi i Bymisjonen må erkjenne realitetene av at det vil fortsette å komme ambulerende tilreisende fattige til byen vår som ikke kommer til å bo i noe annet enn telt eller biler eller campingvogner i den tiden de er her. Hvor skal de være uten å irritere eller sjenere noen? Dette må mange krefter gå sammen om for å diskutere, mener Sogge.