Hugo Nilssen, klinisk ernæringsfysiolog og leder av ernæringssenteret på UNN, er en av initiativtakerne til et nytt studie på UiT — Norges arktiske universitet. Han mener det er på høy tid at det helsevitenskapelige fakultet kompletteres med en studie i ernæringsvitenskap.

- Det er en prekær mangel på kliniske ernæringsfysiologer i Nord-Norge. På UNN har vi seks stillinger, men likevel problem med å fylle disse med kvalifisert personell, sier Nilssen.

Trengs i Tromsø

Han peker på at ferdig utdannede gjerne slår seg ned på utdanningsstedet, og at det på det grunnlaget er et ekstra behov for studiet i Tromsø.

- Det er studier i Oslo og Bergen i dag, men vi ser at de ferdig utdannede ernæringsfysiologene blir værende i sør, sier han.

En kalkyle fra Helsedirektoratet tar utgangspunkt i at det trengs en klinisk ernæringsfysiolog per 10.000 innbygger. På landsbasis er det 55 studieplasser tilgjengelig i dag.

Magritt Brustad, instituttleder for samfunnsmedisin ved UiT, har stor tro på at studiet kan bli en realitet.

Sterk vilje

- Vi begynte å jobbe med å få dette til i 2010-2011, og vi har kommet langt. Vi har laget studieplan, vi har en sterk vilje til å få det til, og vi har enkelte nøkkelpersoner på plass allerede. Nå håper vi bare på politisk velvilje, slik at vi får penger til å starte studiet. Slik vi ser det nå har vi all grunn til å være positive, sier Brustad.

At studiet, som er planlagt med 15-25 studieplasser, skal bli mer enn velfylt er hun ikke i tvil om.

- Vi får blant annet e-poster fra folk som har hørt rykter om at vi kanskje starter opp, og lurer på om de kan slippe å flytte fra byen. Interessen for ernæring er stadig økende, og det samme gjelder behovet for kliniske ernæringsfysiologer, sier hun.

Gode jobbmuligheter

Helsedirektoratet regner med at det er behov for en økning på 700 årsverk for kliniske ernæringsfysiologer innen 2020. Tiden er altså i ferd med å renne ut.

- Dersom alt går som vi håper vil studieretningen åpnes høsten 2015, sier Brustad.

Ifølge Nilssen vil jobbmulighetene være gode for dem som velger utdanningen, både på bachelor – og masternivå.

- Det er et sterkt behov for kliniske ernæringsfysiologer over hele landet. Som sagt har vi stillinger vi ikke klarer å fylle i dag, og i tillegg er det muligheter både i kommunehelsetjenesten og i næringslivet.

- Ernæring får en stadig viktigere plass innenfor helsesektoren, og det trengs både kliniske ernæringsfysiologer og spesialister på feltet. Ernæring kan for eksempel både redusere innleggelsestiden på sykehus, men også gi færre innleggelser. Dette vil redusere utgiftene i helsevesenet, noe som bare understreker viktigheten av å satse på dette fagområdet, legger Nilssen til.

Hvilket studie mener du mangler på UiT?