Skal teste Shakilas evner

Magnus Bernhardsen, leder i foreningen Skepsis, vil teste Shakila Cecilie Albrigtsens evner.

SKEPTISK: Shakila Cecilie Albrigtsen vil ikke la foreningen Skepsis utføre tester på henne. - Jeg ønsker at seriøse aktører, som UiT, skal gjennomføre en forskning, sier hun. Foto: Marius Fiskum 

VIL FORSKE: Magnus Bernhardsen, leder i foreningen Skepsis, vil gjerne utføre tester for å bevise eller avkrefte at Shakila sitter på paranormale evner. Foto: Privat 

nyheter

Foreningen er tilknyttet flere internasjonale nettverk av lignende organisasjoner, og ligger under moderorganisasjonen ”Committee for Skeptical Inquiry” i USA.

– Internasjonalt gjennomfører selskapet tester på paranormale tilfeller, og det er vi som gjennomfører disse testene her i Norge, sier Bernhardsen.

Etter å ha lest iTromsøs sak om Shakila vil han gjerne forsøke å dokumentere eller avkrefte de evnene hun mener å ha.

– Vi har ressurser til å gjennomføre slike forsøk, men vi har slitt med å finne ”synske” som er villig til å stille opp.

Valgfri metode

Bernhardsen forteller at testene de utfører i stor grad avhenger av testpersonens ønsker.

– Først og fremst må Shakila, hvis hun vil være med, fortelle oss hva hun vil vise at hun kan gjøre. Dersom det for eksempel er å snakke med døde er hun nødt til å få de på ”den andre siden” til å fortelle noe vi kan etterkomme. For eksempel lokasjonen på en kiste de har gravd ned i sin tid, sier Bernhardsen.

Han understreker at det er flere testmuligheter, og at den ”klarsynte” står fritt til å påpeke hvilke tester han eller hun ønsker å utføre.

– Foretrekker hun å se inn i fremtiden er vi helt åpen for det. Da må hun også finne noe spesifikt som vi kan dokumentere. Vi i foreningen vil helst ikke bestemme hva hun skal gjøre, det er tross alt hun som sitter på evnene og må avgjøre hvor hennes grenser går.

Positiv

Lederen understreker at foreningen håper at Shakila kan vise til et positivt resultat.

– Dersom det viser seg at noen kan snakke med døde, eller gjøre mennesker friske ved hjelp av tankenes kraft er det helt fantastisk. Men, som Shakila også påpekte, er det en del av bransjen som ikke er helt seriøse, og som dermed gir et svevende rykte. Derfor mener vi det er viktig å undersøke de tilfellene der det er mulig, for å prøve å finne en form for fasit.

Skeptisk til Skepsis

Shakila Cecilie Albrigtsen anser ikke Skepsis som en seriøs forskningsaktør.

”Klarsynte” Shakila står fortsatt fast på at hun stiller seg til disposisjon til forskningsprosjekter, men hun vil ikke stille opp for Skepsis.

– En testing som utføres av en slik forening vil aldri ha noen form for gjennomslag i den akademiske verden, mener hun.

For at Shakila skal stille opp i en forskningsgruppe, krever hun at den gjennomføres på universitetsnivå.

– For at det skal være aktuelt for meg må det gå gjennom  Nafkam og Universitetet i Tromsø. I tillegg er det jo helt på jordet at jeg skal få velge hva jeg vil vise frem. En ordentlig forskning bringer inn kandidater som ikke har forhåndsinformasjon, og oppgaven er klart definert på forhånd, understreker hun.