Nordlyset på fransk

Fransk fotokunstner bruker Tromsø som kulisser når han gjør sin vri på det arktiske lyset.

STÅ HELT STILLE: Denne gjengen med turister måtte stå stille lenge for at den franske fotografen skulle få gjort all lysmalingen sin. Bildet et er tatt på Sør-Tromsøya, nærmere bestemt Sydspissen. 

SPESIELT: Ved å bruke lang lukkertid klarer fotokunstneren Konter Rast å ta svært spesielle bilder av det arktiske lyset i Tromsø. 

Den franske fotografen tar også "vanlige" nordlysbilder når han er i Tromsø. 

nyheter

Franskmannen (36), med kunstnernavnet Konte Rast, har vært flere ganger i Tromsø for å filme og ta bilder under nordlyset. Foreløpig siste tur var nå i januar og fotografen tar i når han skal beskrive turene.

– For meg som fotograf er det å dra nordover som en pilegrimsreise. Lyset er en viktig del av mitt univers, sier Konte Rast.

Siste Tromsø-besøk varte i ti dager. Da var franskmannen også innom Abisko i Sverige.

– Jeg kom tilbake til Paris med 6.800 bilder. Jeg var ute 8-9 timer om gangen — ofte bare for å få tatt det ene bildet, sier Franck, som er hans egentlige fornavn.

Lysmaling

Konte Rast benytter seg av en spesiell teknikk når han tar bildene sine.

Ved å bruke lang lukkertid skaper han en spesiell lyseffekt på bildene sine — i tillegg til det naturen selv byr på.

– Jeg har bakgrunn fra grafisk design og oppdaget lysmalingsteknikken helt tilfeldig for 10 år siden. Jeg leker med eksponeringstiden, slik at jeg får gjort min «koreografi» med forskjellig lys i hendene — såkalt lysmaling.

Kongesola neste

Bildene har han blant annet tatt i Telegrafbukta. Og for at ikke menneskene på bildene skal bli uklare må de bokstavelig talt fryse.

– De må stå helt stille, ja. I opptil to minutter må de stå der. Så maler jeg lyset rundt dem, sier Franck, og tilføyer:

– Alle jeg møter er her for det samme — det fantastiske lyset.

Og ifølge Konte Rast så står det flere tromsøturer på timeplanen.

– Ja, jeg håper at jeg kan komme tilbake igjen for å ta bilder av midnattssola, eller kongesola — far til prinsesse Aurora Borealis, sier Konte Rast, som håper at han en gang kan ha en utstilling i Tromsø.