Vil betale skolefrukt med politikerpenger

Godt betalte politikere bør kunne kutte møtegodtgjørelsen med en femtilapp for å gi barn og unge i tromsøskolene frukt og grønt.

OMSTRIDT FRUKT: Skolefruktordningen skal avskaffes — derfor aksjonerte AUF mot forrige kommunestyremøte og «stjal» den gratis frukten som politikerne får. 

INGEN SERVERING: Politikerne i kommunestyret bør kunne betale for egen servering — og gi matpengene til skolefrukt for barn og unge, mener Brynmor Evans fra Miljøpartiet. 

DELVIS STØTTENDE: Ordfører Jens Johan Hjort (Høyre) synes det er på sin plass at politikerne får mindre frynsegoder. — Pengene kan brukes bedre andre steder.  

nyheter

Det mener Miljøpartiets Brynmor Evans — som har fremmet et såkalt privatforslag om saken.

– Vi politikere får mellom 1.500 og 2.000 kroner i godtgjørelse for hvert møte vi går på. Vi har så absolutt råd til å betale for vår egen mat, sier han.

LES MER: Her stikker hun av med frukten

Han har derfor foreslått at det gjøres en endring i kommunens reglement slik at det ikke dekkes servering på politiske møter i kommunen. Pengene skal isteden innarbeides i driftsbudsjettet for frukt og grønt i skolen.

Forventer støtte

– Det er økonomiske grunner til at man kutter skolefrukten. Da kan pengene fra politikermaten gå til barn og unge isteden, sier Evans.

Og han forventer at han får støtte fra de andre partiene.

– Da vi debatterte saken i forrige kommunestyre var det mange politikere som slo fast at de gjerne kunne tenke seg å betale for skolefrukt. Nå får de sjansen til å gjøre det, sier Evans.

– Hva vil du si til dem som kaller ditt forslag urealistisk symbolpolitikk?

– Jeg mener at det ikke er symbolpolitikk. Det er et helt konkret forslag — og jeg kutter gjerne min godtgjørelse for at ungene skal få næringsriktig mat på skolen, sier Evans.

Vil at politikerne tar ansvar

Evans mener at hans forslag vil vise om politikerne er villige til å leve som de lærer.

– Høyresiden sier at det er foreldrenes ansvar å gi ungene frukt og grønt på skolen, men vi vet jo at det ikke skjer i alle familier. Derfor kan vi politikere ta dette ansvaret, sier han.

Han mener videre at effektene for politikerne blir minimale — mens effektene for skolebarna blir langt større.

– Om ikke godt betalte voksne med 2.000 kroner i møtegodtgjørelse kan betale for maten sin så vet ikke jeg, sier Evans.

Evans snakker ikke til døve ører, viser det seg.

Støtte fra ordføreren

– Jeg synes at kommunestyrepolitikerne skal ha minst mulig privilegier — selv om jeg ikke ønsker å koble serveringen direkte til skolefruktordningen, sier ordfører Jens Johan Hjort (Høyre).

Han er derfor ikke fremmed for å støtte Evans forslag i en eller annen form.

– Vi har allerede begynt å kutte i frynsegoder som vi politikere har, og jeg mener at pengene kan brukes på bedre ting enn gratis mat til politikere, sier han.