Deler av sin kunst

Olav Christopher Jenssen, en av Norges fremste kunstnere, er kjøpt inn av Museum of Modern Art, British Museum og Nasjonalgalleriet.

TAR SEG TIL RETTE: Museumsdirektør Knut Ljøgodt, Olav Christopher Jenssen og kurator Lise Dahl arbeider hardt for å bli ferdig til utstillingen "Donasjon" til lørdag. I bakgrunnen ses verket The Letharia Paintings (Lux Generation).  Foto: ÅSGEIR JOHANSEN

FORSKJELLIGE UTTRYKK: Olav Christopher Jenssen med en keramisk skulptur som er en del av verket "Rigoletto". Mye skal på plass før lørdag.  Foto: ÅSGEIR JOHANSEN

nyheter

Nå er det Nordnorsk Kunstmuseum som har den største samlingen av hans verker.

Jenssen har nemlig donert store deler av sitt virke til museet og er i disse dager i ferd med å ferdigstille utstillingen med det naturlige og innlysende navnet "Donasjonen", som skal åpnes på lørdag.

Les mer om Olav Christopher Jenssen her.

Representativt bilde

– Men donasjonen er ikke et slags lagersalg eller et tegn på at jeg har sluppet opp for lagringsplass, dette er verker jeg har tatt vare på, sier kunstneren til iTromsø.

Tvert imot håper han at utstillingen kan gi et representativt bilde av hans kunstneriske virke.

Det er jo også betimelig da Jenssen fyller 60 år den 2. april.

Jenssen ble født på Sortland før han, som han selv sier, «ble flyttet» sørover. Men tilhørigheten til landsdelen har alltid vært der.

– Den er en aktiv faktor i mitt forhold til museet. Dessuten ligger nok det nok en klangbunn der som har med minner og landskaper å gjøre, sier Jenssen.

Les også: Dette bildet blakket kunstmuseum.

Møtte Dronningen i malerbukse

Museumsdirektør Knut Ljøgodt på Nordnorsk kunstmuseum husker godt hans første utstilling med Jenssen i 2008, ikke lenge etter at Ljøgodt begynte i jobben.

– En halvtime før dronningen skulle komme gikk han fremdeles rundt i malerbuksa si og flikket på utstillingen. Jeg spurte ham om utstillingen kom til å bli ferdig i tide, noe han svarte et rolig ja på. Det ble den da også, men malerbuksa hadde han fremdeles på da dronningen ankom, ler direktøren.

Les også: Kunstbesøket til nye høyder.

Tar seg til rette

Denne gangen er Jenssen like avslappet, selv om en lastebil med flere av kunstverkene står fast på Dovrefjell.

– Jeg har hatt for mange utstillinger til å få panikk, sier Jenssen tørt.

Og i mellomtiden gjøres lokalene klare, veggene males og ting flyttes rundt for å rydde rom til de mange kunstverkene, hvorav flere aldri har vært vist tidligere.

– Her tar vi oss til rette og gjør rommet til en naturlig fortsettelse av kunsten. Det er interessant å finne en måte å omgås arkitekturen på, sier Jenssen.

Ifølge Ljøgodt er Jenssens gave til kunstmuseet Den største kunstdonasjonen til Nord-Norge og sammenligner den med Munchs gave til Oslo by.

Les også: Kunsthelg i Tromsø.

«Den store samlingen»

– Det er klart at det forplikter å ta imot en slik gave, og vi lover å ta godt vare på den. Særlig med tanke på at nå er det Nordnorsk kunstmuseum som har «Den store Olav Christopher Jenssen-samlingen», sier en tydelig stolt museumsdirektør.

Jenssen har opp gjennom årene arbeidet med flere kunstneriske uttrykk, men man finner imidlertid en rød tråd for hele hans virke.

– Jeg håper å gi rom for tanker med kunsten min. Her finnes det ingen definitive utsagn, avslutter Jenssen.