– Smelter fett ved hjelp av ultralyd

Bodyfly har åpnet sine dører i Tromsø. De vil stramme opp kroppen din og gi mer energi.

ØNSKER Å STRAMME INN: Bodyfly Tromsø har nettopp åpnet dørene. De ansatte ønsker å fremme helsen til folk ved hjelp av maskinen Eximia (på bildet). Fra venstre: Ingeborg Aasegg, Birgitte Gundersen, Sissel Nordgård og Anne Gerd Hansen.  Foto: LENA VERÅS ERIKSEN

nyheter

Med hjelp av maskinen Eximia ønsker klinikken Bodyfly å fjerne avfallsstoffer og stramme opp huden til tromsøfolk i løpet av kort tid.

- Vi satser først og fremst innenfor helse. Eximia er et helsekonsept innblandet med kosmetiske behandlinger, sier leder av Bodfly Tromsø, Sissel Nordgård.

LES OGSÅ: Helsekost gir millionbutikk

- Fettsmelting er en del av det kosmetiske. Fettet blir da varmet opp og føres ut med blodet til organer og vev. Vi smelter fettet ved hjelp av ultralyd kombinert med elektroporasjon. Fettet blir som oftest omgjort til energi, legger Nordgård til.

- Får ut «søppelet»

Klinikken påstår at de fører avfallsstoffene, som ligger i vevet, til lymfen ved hjelp av drenering og bindevevsmassasje med vakuum. Dette utføres ved hjelp av maskinen Eximia.

- Enkelt sagt kan man si at vi får «søppelet» ut av kroppen. Lymfen kan sammenlignes med ei «søppelbøtte» og vi hjelper kroppen med å føre avfallsstoffer til «søppelbøtten». Denne «søppelbøtten» må da tømmes og det håndterer kroppen selv, sier Birgitte Gundersen som arbeider som terapeut ved klinikken.

LES MER: Superslankeren Lena gikk ned 57 kilo på 18 måneder!

Viktig med kosthold

Bodyfly-kjeden har eksistert i Norge siden 2008 og siden januar 2013 har de ansatte ved klinikken i Tromsø testet ut behandlingen på venner og bekjente. I januar 2014 åpnet klinikken i Tromsø dørene for alle.

Eximia kan fremstå som en ren «vidunderbehandling», men jentene som jobber ved klinikken påpeker at det ikke hjelper å legge seg på sofaen etter en behandling.

- Vi fokuserer på helse, men det er en fin bivirkning at man får strammet opp litt med behandlingen, sier Ingeborg Aasegg, som er utdannet ernæringsterapeut og arbeider som terapeut ved Bodyfly Tromsø.

- Vi er opptatt av helheten. Vi skal ikke bare hjelpe folk ned i vekt, men de skal bli der også. Kostholdet er derfor viktig og vi gjør folk oppmerksomme på hvilke få endringer man kan gjøre i kosten for å få et resultat, legger Nordgård til.

LES OGSÅ: Advarer mot lavkarbo

Dersom en kunde ønsker en «pakkebehandling» får personen også kostholdsråd.

- Egne ernæringsfysiologer, som er en del av Bodyfly, setter opp kostholdsplanen. Dette er vanlig sund kost og ikke «pulver», sier Gundersen.

Ingen lovnad

Bodyfly tilbyr behandling av ansikt, rumpe og lår, mage og rygg, og armer og bryst.

Til tross for mange lovende ord om sitt produkt, påpeker de at de aldri kan love hvor mange centimeter en person går inn.

- Det er veldig individuelt, fordi alle kropper er forskjellige, forklarer Nordgård.

- Dette er en måte å hjelpe kroppen til å hjelpe seg selv. Noen ganger stopper det litt opp i kroppen. Da trenger man et «dytt» for å aktivere den igjen, legger Nordgård til.

LES MER: Åpner senter på Bali

- Ikke dokumentert effekt

Informasjonssjef ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM), Ola Lillenes, forteller at de ikke har noe forskning på behandlingen Bodyfly tilbyr.

- En konsekvens av dette er at man etter våre kriterier ikke har solid vitenskapelig støtte hvis man påstår at det virker. Dette utelukker ikke at det likevel er noen som sier at de har positiv erfaring, men det er ikke det samme som dokumentert effekt, sier Lillenes.

LES MER: Advarer mot bruk av helseprodukt

Det finnes mange tilbud om å «hjelpe kroppen med å fjerne avfallsstoffer», ifølge Lillenes.

- Det stemmer at lymfen har en slik funksjon som de sier, men vitenskapen støtter ikke at man kan påvirke denne og andre lignende kroppsfunksjoner noe særlig. Fagfolk vil forklare det slik at det verken er behov eller mulighet for å påvirke disse prosessene utenfra, påpeker han.

- Forbrukere bør være kritiske

Han oppfordrer behandlere til å være forsiktige med å love effekt av det de tilbyr.

- Jeg syns behandlere skal være mer varsomme, både når de forteller hva slags nytte en behandling kan by på, samt hvilke problemer de mener behandlingene passer ved, sier han.

- Til tross for et relativt klart lovverk rundt dette, ser vi ved NAFKAM at norske alternative behandlere ofte synder mot reglene rundt påstander om effekt, legger han til.

LES OGSÅ: Fjernet amalgam- og helseplager

Forbrukere bør være kritiske til behandlinger som tilbyr en forbedring av kroppen, mener han.

- Forbrukere bør etter mitt syn være kritiske til alle de «problemene» man tilbys «helsebehandling» for. Dette kan være tiltak som hevder å rense kroppen din, styrke immunforsvaret ditt, gjenopprette energibalansen din med mer. Her bør du spørre deg selv om dette er reelle fenomener og dermed problemstillinger, sier han.