Tromsøgutt fikk gjev designpris

Mikael Johansen fikk pris for et fartøyskonsept som øker effektivitet og sikkerhet i offshorebransjen.

Fra venste: Mikael Johansen, Martin Skogholt Hansen, kategorileder Victoria Utheim, Elisabeth Skjelten, Christopher Konings, Cosmin Cioroiu og Kathrine Lønstad. 

Illustrasjon fra ”The Future of Offshore Supply” av Mikael Johansen og Martin Skoholt Hansen.   Foto: Mikael Johansen Martin Skoholt Hansen.

nyheter

Mikael Johansen kom på 2. plass i designkonkurransen Unge talenter 2014, åpen klasse. 

Sammen med Martin Skoholt Hansen har de utviklet et fartøykonsept som øker effektivitet og sikkerhet i offshorebransjen. De to designerspirene ønsket å utfordre den tradisjonelle måten maritim industri designer og bruker offshorefartøy.

LES OGSÅ: Nyfødt intensiven fikk forbedringspris

Prosjektet har fått navnet ”The Future of Offshore Supply”. .

-Dette er kjempebra. Utrolig fint å få annerkjennelse fra bransjen og få vite at det man har utviklet er interessant, sier Mikael Johansen.

Studietur

De to designerspirene gikk i samme klasse på AHO i Oslo da ideen om en mer effektivisert offshorebransje kom.

- Dette prosjektet tar utgangspunkt i et forskningsprosjekt. Vi så raskt at det var mer potensiale i det og da tok vi det videre til masteroppgaven vår.

Sammen dro de på en fem dager lang studietur til Skottland. De la merke til at det gikk bort mye tid til venting mellom manuelle operasjoner, lasting og lossing på havn.

- Vi bestemte oss for å se helhetlig på hvordan man kunne øke effektivitet, sikkerhet og fleksibilitet for håndtering av last med systemorientert design som fremgangsmåte, sier Mikael Johansen.

LES MER: Fikk utdelt likeverdspris

Åpen for innspill

Skipsplattformen er delt i to. Den blå fremste (se bilde) delen er selve supplyet. Den blå bakre delen kan legges igjen på plattformer. Den inneholder drivstoff, kjemikalier og mat og kan kontrolleres av plattformene, forklarer Johansen.

- Vi håper at det kommer mer ut av dette prosjektet, men det krever mye arbeid. Det er et helt system som må endres dersom et slikt skip skal tas i bruk.

- Vi har fått mange fine tilbakemeldinger fra designere og forretningsfolk. Vi har egentlig avsluttet prosjektet, men vi er åpen for innspill fra bransjen og eventuelt jobbe mer med det på et senere tidspunkt, legger han til.

LES OGSÅ: Ga UNN 14.366 kroner

2. plassen ble de tildelt onsdag i Oslo under Designdagen, et arrangement i regi av Norsk Designråd.

– Årets vinnere griper tak i små og store samfunnsutfordringer, og bruker designmetodikk for å løse problemene. Dette gir en annerledes og verdifull innfallsvinkel til alt fra integrering av innvandrere og rehabilitering av eldre, til utforming av en klokke som alle kan bruke og en mer lønnsom og sikker offshorebransje, sier Line Aandal Røijen,  prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter i Norsk Designråd i en pressemelding.

Disse mottok priser:

Vinner – kategorien Design for alle: Christopher Konings – ”Touch”

1. plass – Åpen klasse: Noidoi – ”WalkOn”  

2. plass – Åpen klasse: Martin Skogholt Hansen/Mikael Johansen – “The Future of Offshore Supply”  

3. plass – Åpen klasse: Elisabeth Skjelten – ”Norskhjelpen”