Sosialt suppekjøkken

Hvorfor kaste god og næringsrik mat når den kan brukes til å lage middag i lag?

KOKKELERER: Liv Bangsund (lengst borte), Eirik Fagerheim Kalsås, Britt Halvorsen og Øyvind Hagerup lager grønnsakssuppe med råvarer som de har fått fra forskjellige butikker - råvarer som ellers ville blitt kastet. Foto: Daniel Lilleng.  Foto: Daniel Lilleng

JORDBÆRPIKE: Liv Bangsund er en av initiativtakerne til ”Folkekjøkkenet”. 

nyheter

Sentrum SØR Det er et av spørsmålene som en gjeng tromsøværinger har spurt seg den siste tiden.

Bakgrunnen er at det kastet store mengder mat fra både private hjem og fra butikker.

LES MER: Så mye mat kaster vi

Det ene har ført til det andre, og lørdag ettermiddag ble det andre ”Folkekjøkkenet” arrangert på Brygga i Søndre Tollbugate (i gamle Driv).

– Vi har fått matvarer som skulle kastes fra butikker, og vi har samlet sammen varene her for å lage middag sammen, forteller Liv Bangsund - en av initiativtakerne.

Inviterer folk

Grønnsaker, frukt, meierivarer, kjøtt og fisk - helt fine matvarer som dog er i ferd med å gå ut på dato, eller så har de noen skjønnhetsflekker.

- Butikkene har vært veldig positive og de har nesten vært glade for at vi vil ta imot varene. De har ikke syntes noe om å kaste så mye mat, sier Bangsund.

LES MER: Å kaste mat

Og det er definitivt ikke matsøppel det er snakk om, det er flotte råvarer som holder høy klasse, sier hun videre.

Denne gangen vil det bli laget grønnsakssuppe til hovedrett og fruktsalat til dessert.

Da iTromsø er innom er det fire ”kokker” som er i sving bak skjærefjølene.

- Det bærer meg i mot å se så mye mat bli kastet. Som privatperson har jeg imidlertid ikke mulighet til å ta vare på alt, så derfor passer det så godt å gjøre det sammen, sier Erik Fagerheim Kalsås - en annen av initiativtakerne.

Mat for alle

Ifølge ”kokkegjengen” er det både det miljømessige, men også det sosiale som er drivkraften bak ”Folkekjøkkenet”.

– I dag blir det vanligere og vanligere at folk spiser alene - enten foran TV-en eller PC-en, eller de spiser hurtigmat. Å samle seg på denne måten for å lage mat er en måte å ta tilbake måltidet på, sier Kalsås.

LES OGSÅ: Miljø på menyen

Alle som ønsker å delta i prepareringen av maten og ikke minst til å delta i måltidet er hjertelig velkommen, sier de to.

Denne lørdagen er ”Folkekjøkkenet” arrangert i den gamle Brygga (tidligere Driv), men det vil ikke være et fast tilholdssted for kjøkken-gjengen.

– Vi vil flytte oss litt rundt i byen. Kanskje vil vi ha utendørsarrangement - kanskje en grilling i Telegrafbukta eller på Charlottenlund. Vi får se, sier Bangsund.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter