Frykter søksmål - vil likevel stenge banen

De som trodde skytingen på banen i Tromsdalen ville være en saga blott etter dagens kommunestyremøte, tok skammelig feil.

FORTSATT SKYTING: Det kan bli sommer før skytebanesaken i Tromsdalen kan bli behandlet i kommunestyret. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Et nytt kapittel i sagen om skytebanen er i ferd med å skrives i kommunestyresalen. Saken tok en uventet vending da byråd og ordfører dagen før møtet sendte ut til et notat til samtlige representanter, der det fremgår at Tromsø kommune frykter et søksmål dersom kommunestyret vedtar å stenge banen.

LES OGSÅ: Konsekvensene store ved skytestopp

- Slik byrådet vurderer saken så har skytterlaget en privatrettslig rett til å benytte eiendommen i Tromsdalen. Denne rettigheten kan ikke overstyres ved at man nekter skyting i Tromsdalen, med mindre man har et rettslig grunnlag for dette, opplyste ordføreren fra talerstolen.

- Ulovlig vedtak

- Jeg har mottatt klare signal fra byrådet på at saken ikke er forsvarlig utredet, og jeg mener de har rett. Jeg mener jeg har plikt til å utsette saken, det gjør jeg med tungt hjerte. Verken folk i Tromsdalen eller kommunestyret er tjent med at saken behandles i dag. Gjør kommunestyret det, er det er fare for at vi gjør et ulovlig vedtak, og vi vil tape denne saken. Det er min oppfatning, svare Hjort.

Reaksjonene i salen lot ikke vente på seg. Uavhengig representant Eduardo Da Silva mener Hjort måtte starte med å ta på seg riktig hatt, noe Elisabeth Steen i Arbeiderpartiet sluttet seg til.

- Jeg har respekt for advokat Hjor,t men han sitter ikke her i dag. Her er Hjort ordfører, og han må la kommunestyret fatte sin beslutning. Jeg er forøvrig også jurist, og uenig med Hjort, repliserte han.

- Svært uklokt

- Jeg reagerer på ordførerens forhåndsprosedering på talerstolen. Dette er et politisk spørsmål, og kom ikke å si at den ikke er godt nok utredet, sa Elisabeth Steen (Ap).

- Jeg har sagt hva jeg mener i kraft av min utdannelse, og har ikke påberopt meg å diktere kommunestyrets beslutning. Men jeg mener at dette er svært uklokt, og at vi pådrar kommunen stor utgifter om vi gjør det. Og det mener jeg som ordfører, svarte Hjort.

LES MER: Sagaen om skytebanen

Manipulering

Men fra talerstolen fortsatte tordentalene. Jens Ingvald Olsen i Rødt stilte spørsmålstegn både ved innholdet i notatet, Hjorts tilnærming og forslaget om utsettelse.

- Maken til manipulering for å hindre behandling, har vi aldri noen gang sett før i dette kommunestyret. Det er helt utrolig. Notatet vi har mottatt er datert dagen før forrigekommunestyre møte, og vi får det ikke tilsendt før dagen før saken  på nytt skal behandles - til tross for at man har sittet på det i over to uker! Det er bevisst manipulering av saken både av ordfører og byråd, tordnet Olsen.

- Saken har vært utredet i 30 år! Man har hatt massevis av tid å utrede på, men her man sittet i 7 måneder uten å gjøre noe som helst med skytebanen. Jeg har en annen vurdering av saken, men jeg vil ikke ha en juridisk debatt om dette. Vi går for å behandle saken i dag og vil stemme for stenging, sluttet Fremskrittspartiets Jan Blomset seg til.

Blir behandlet

Da forslaget om å utsette saken falt med 19 stemmer, startet kommunestyret behandlingen av saken. Arbeiderpartiets Kristin Røymo mente det var på høy tid.

- Vi har i dag en situasjon med skyting i Tromsdalen som ingen i denne salen ønsker skal fortsette. Derfor er det viktig at vi tar en beslutning - og det må vi gjøre i dag. Jeg tror det vil presse fram de alternativene vi trenger til skyttermiljøet i Tromsdalen, sa Røymo.

LES OGSÅ: – Ble offer for et politisk spill

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen kunne vanskelig se hvordan det ville hjelpe skytterne å behandle saken - hvis det blir umulig å gå videre med den.

- Hvis man i dag fatter et ulovlig vedtak, hvordan skal da  byrådet da følge opp og effektuere det? spurte Hilmarsen.