Tester ut elsykkel

Etter å ha satset på elbiler får nå de ansatte på Ishavskraft også tilbud om elsykkel.

EL- OG PEDALKRAFT: Direktør Stig Hansen i Ishavskraft på elsykkelen de nettopp har skaffet seg. Foto: Kjetil Vik 

nyheter

Ishavskraft forsterker sin grønne profil etter å ha gått til anskaffelse av elsykkel. Sjefen er ikke tvil om at elektrifisert transport drevet av fornybar energi er det mest energieffektive og miljøvennlige som finnes.

Les også: Sofagris-sykkelen

Første bedrift

– Vi selger strøm som er fornybar, levert av nordnorske kraftlag. Selv om vi ikke er miljøaktivister, vil vi gi vårt bidrag til et bedre miljø, sier direktør Stig Hansen i Ishavskraft.

Fredag fikk de levert en elsykkel i forbindelse med el-sykkel-forsøket Framtiden i våre hender og Sykkelbyen Tromsø står bak, som første bedrift i Tromsø.

Les også: Sponser elsykler til Tromsøværinger

Tester deltakerne

Daglig leder Svein Gunnar Karlstrøm i Framtiden i våre hender håper flere bedrifter melder seg på.

– Vi håper å få med fem bedrifter og er i dialog med Blant annet UNN og UiT. Jeg vil spesielt utfordre Framsenteret siden de jobber direkte med miljø og klima, og i tillegg har en flott sykkelgarasje.

I alt 72 privatpersoner i alderen 16 til 75 år søkte om å få være med på forsøket med elsykkel. 15 har nå takket ja til å være med, og får kjøpe en subsidiert elsykkel mot å være forsøkskaniner. De skal teste ut hver sin elsykkel fra juni til oktober.

– Vi skal måle oksygenopptaket på deltakerne nå og til høsten igjen, for å se hvor mye det har endret seg, sier Karlstrøm.

Les også: Hard konkurranse om el-syklene

Motiverte

På Ishavskraft er de ansatte positive til å få en elsykkel i tillegg til elbilene de disponerer.

– Folk er kjempemotiverte og skal bruke sykkelen både til og fra jobb og når de skal ut til kundene på dagtid. Kanskje kjøper vi flere etter hvert. Elektrifisert transport drevet av fornybar energi er kjempebra, sier Stig Hanssen.

Han viser til at mens én kilowatt-time kan flytte en bensinbuk 1,2 kilometer er tilsvarende lengde for elbil 6 kilometer og elsykkel opp mot 100 kilometer.

Energieffektivt

– Det er mye mer energieffektivt å bruke elbil eller elsykkel. Det aller beste er selvfølgelig å sykle eller gå helt uten annen energi en den du produserer selv, men med elsykkel slipper man å bli svett eller slite seg ut når man tar i bruk elsykkelen. Sykling er godt for helsa, godt for miljøet og små, konkrete aktiviteter du og jeg gjennomfører utgjør en forskjell i det store klimabildet. Ingen kan gjøre alt men alle kan gjøre litt, sier Hanssen