Lager suppe av Tromsøpalmen

Onsdag ettermiddag inviterer to kunstnere sultne tromsøværinger til middag i en hage. På menyen? Tromsøpalmesuppe!

Fra venstre: Margrethe Pettersen og Kristin Tårnes   Foto: Ronald Johansen

nyheter

For mange er Tromsøpalmen en fiende og en uønsket art i byens landskap. Dette synet ønsker de to kunstnerne Kristin Tårnes og Margrethe Pettersen å utfordre når de onsdag ettermiddag inviterer byens innbyggere på en middagsrett av de sjeldne.

- Vi lager en suppe hvor Tromsøpalmen er en av ingrediensene, og så håper vi at folk tør å smake på den, forteller Tårnes, og fortsetter:

- Mange er kanskje redd for at det skal være giftig, men en botaniker har forsikret oss om at det ikke skal være noe problem å spise planten.

Les mer: Vil utrydde Tromsøpalmen

Slektning i Midtøsten

Tårnes forteller at hun og Pettersen tidligere har jobbet med flere kunstprosjekter hvor Tromsøpalmen har spilt en sentral rolle.

I et av disse prosjektene hadde Tårnes kontakt med en biolog som prøvde å undersøke hvor Tromsøpalmen egentlig stammer fra. Visstnok skal planten ha sine aner i Iran, hvor en lignende plante brukes i matlaging.

Det var dette som satte kunstnerne på ideen om å bruke Tromsøpalmen i en suppe. På spørsmål om hvordan veksten smaker, må Tårnes tenke seg om.

- Det er en litt spesiell smak, men vi koker den i en suppe med flere andre ting, som gjør at den ligner den russiske rødbetsuppen borsjtsj, sier hun.

Les mer: Blir ikke kvitt Tromsøpalmen

Åpen hage

Suppemiddagen tar sted i en hage i et mellomrom i krysset Dr. Lies gate og Mellomveien, som de to kunstnerne omtaler som en "glemt hage".

Her har de luket og ryddet slik at det skal være klart til å ta imot gjester onsdag ettermiddag. Tomta bar tydelig preg av å være forlatt og ute av bruk, og Tårnes sier at litt av grunnen til at suppemiddagen arrangeres, er å vekke nettopp denne hagen til liv.

- Vi har jo lyst til å vise at det står mye ubrukt areal med stort potensiale rundt i byen, og at det kan brukes til noe nytt, sier Tårnes, før hun avslutter:

- Så håper vi bare at folk våger seg ut og at de kler seg godt for å komme på besøk. Det kan jo bli litt kaldt, men da passer det med suppe!