- En veldig følelsesmessig dag

I dag ble fjorten snublesteiner lagt ned i Tromsø sentrum for å minnes byens drepte jøder.

Snublesteinene i Tromsø

Snublesteinene i Tromsø er plassert på seks ulike adresser:

  • I Strandgata 34 for Daniel, Conrad, Solly og Hertze Caplan.
  • I Strandgata 36 som var butikkadressen for Sellik, Rebekka og Ruth Sakolsky.
  • I Kirkegata 10 hvor Meyer Leib, Rosa, Salomon og Eva Shotland hadde butikk.
  • I Storgata 62 hvor Moritz Klein hadde butikk.
  • Ved Jacklin Plass hvor Herman Smith hadde H. Smiths Herreekvipering.
  • I Skolegata 9 hvor Zemack Resnick bodde på pensjonat og drev agentur.

snublesteinene: Steinene med minneplate i messing støpes ned i fortauet hvor jødene bodde fram til de ble deportert og drept.  Foto: Ronald Johansen

Talte: Stein Ludvigsen avsluttet sin tale ved å sitere den kjente lyrikeren Arnulf Øverland. – Du har ikke lov til å gå der og glemme.  Foto: Ronald Johansen

Følelsesfylt: Flere pårørende og slektninger var til stede, blant andre (f.v.) Diane Caplan, Harry Caplan, Anne-Lise Caplan og Allan Levin.  Foto: Ronald Johansen

livsprosjekt: Den tyske kunstneren Gunter Demnig lager steinene og har selv lagt ned storparten av de 46 000 snublesteinene i Europa.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Flere titalls mennesker møtte i dag opp for å overvære steinnedleggelsen av minnesmerker utenfor de drepte jødenes hjem og forretninger.

LES OGSÅ: Rystende lesning om Tromsøs jøder

Følelsesfylt markering

Flere av de oppmøtte er slektninger av jødene fra Tromsø som ble drept i de tyske konsentrasjonsleirene. Den første snublesteinen ble lagt ned i Strandgata 34, hvor Anne-Lise Caplan Thorkildsens bestefar drev bedrift.

– Dette er en veldig følelsesmessig dag med blandede følelser. Vi mistet alt som kunne vært helt annerledes i en grusom handling.

Caplan er takknemlig overfor forfatter Henrik Broberg for arbeidet han har gjort i forbindelse med nedleggelsen av snublesteinene.

- Jeg vil rette en stor takk til Henrik Roberg for alt han har gjort.

Under steinnedleggelsen i dag var hun og fire søskenbarn samlet sammen for første gang.

– De klarte ikke ta oss alle sammen, sier hun stille.

LES OGSÅ: Ruth Sakolsky (2) ble henrettet av nazistene

Påminnelse om fred og menneskeverd

Fylkesmann Svein Ludgvisen holdt tale for de oppmøtte ved Tromsø domkirke, før han selv la ned en snublestein i Storgata 62, hvor Moritz Klein hadde butikk.

– Det gir mening å minnes og det gir mening å synliggjøre. Seks millioner jøder ble drept av nazistene, fjorten av disse fra Tromsø. Snublesteinene er her for å løfte enkeltpersonene ut fra statistikken, så vi aldri glemmer. De skal være en påminnelse om at fred og menneskeverd er et felles ansvar for hver og en av oss.

LES OGSÅ: Minnes jødene

Han avsluttet sin tale ved å sitere den kjente lyrikeren Arnulf Øverland:

- Du må ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv. Jeg roper med siste pust av min stemme, du har ikke lov til å gå der og glemme.

Lagt ned steiner siden 1994

Den tyske kunstneren bak snublesteinene, Gunter Demnig, fikk ideen til snublesteinprosjektet i 1993. Han la ned den første steinen i Køln året etter.

- Jeg hadde aldri trodd det skulle bli så stort. Mange byer har glemt sin lokalhistorie.

Demnig har lagt ned storparten av de 46 000 snublesteinene i Europa selv.

- Dette har blitt mitt livsprosjekt.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter