Her kan det komme eget Samisk hus

Et eget Samisk hus har stått på Tromsø sameforenings ønskeliste siden 1969. Nå ser det ut til at de endelig får ønsket sitt oppfylt.

LOKALE: Ordfører Jens Johan Hjort og byråd Anne Berit Figenschau i møte med representanter for samefolket som snart kan flytte inn i lokalene i bakgrunnen, som er en del av rådhuset i Tromsø.  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

RÅDHUSET: – Det blir i så fall en milepæl etter 45 års arbeid, sier Piera Heaika Muotka, nestleder i Tromsø sameforening (RSS-NSR).

Sentralt

Ordfører Jens Johan Hjort tror kommunens forslag til plassering vil bli godt mottatt. I det minste ligger det sentralt til:

– Lokalene vi tenker på ligger på rådhuset midt mellom biblioteket og kinoen, sier Hjort.

LES OGSÅ: Tromsø Museum og samene

Selv om det ikke er snakk om et eget hus, tror Muotka at det kan ha noe å for seg å starte i det små.

Starte i det små

– Da kan vi begynne på et enklere nivå og så får det utvikle seg selv, sier Muotka og viser til at for store ambisjoner kan ha vært grunnen til at prosjektet strandet tidligere.

LES OGSÅ: Lanserer nettsted for å knuse myter om samer

Ikke uventet er planene for og forventningene til slike lokaler mange.

– Kanskje vi kan få til en ungdomsklubb, og kanskje leksehjelp, slik at samisk ungdom kan få treffe hverandre utenom skoletida, sier Muotka.

I vinden

Lene Rødmyr, styremedlem i Tromsø sameforening, håper på lokaler som egner seg både til undervisning og møtevirksomhet.

– Vi ser jo at det er i vinden med samiske hus rundt omkring i Norge nå, og Oslo har jo allerede et eget hus. Og det jobbes med saken i både Trondheim, Røros og Bodø, sier hun.

Vidar Andersen, som også er styremedlem i RSS-NSR, tror ikke Tromsøs befolkning ser skjevt på etableringen av et Samisk hus.

– Nei, jeg tror ikke det er mange som er negative til et slikt tiltak. Og hvis de er det, så inviterer vi dem bare på kaffe slik at de kan få se hva vi driver med, ler han.

– Jeg tror forresten vi inviterer alle på kaffe, legger han til.

LES OGSÅ: – Gir et feil inntrykk

Hjort er vanligvis den første til å ta imot slike invitasjoner.

– Nå skal vi sørge for at innholdet i lokalene blir bra, men først må kommunen ta en runde med Sametinget for å få det formelle på plass. Vi har stor tro på dette prosjektet, avslutter han.