– Det jeg vil formidle med denne forestillingen er at alle har mange følelser i seg. Jeg mener vi bør vise de følelsene og ikke holde dem inni oss, enten vi er sint, glad eller trist, forteller Sofia Bandini Danielsen.

Overrasket og glad

12-åringen fikk nylig beskjed om at hun får 20.000 kroner i støtte fra Kulturrådet gjennom et eget prosjekt rettet mot barn og unge. Av totalt 57 innsendte bidrag, var Danielsen en av 16 som ble utvalgt.

– Først skjønte jeg ikke helt at jeg hadde fått disse pengene, men så ble jeg kjempeglad. Også mamma, som tipset meg om at jeg kunne søke prosjektstøtte, ble kjempegiret, forklarer hun.

Pengene skal gå til et gateforumteater, en teatermetode utviklet av den brasilianske teaterkunstneren Augusto Boal, som så på teatrets virkemidler som sterke våpen til å påvirke til endring i samfunnet. I et forumteater belyses ulike former for undertrykkelse mellom mennesker og samfunn, der publikum er med på å skape forestillingen.

Helt nytt

Selv om Danielsen har drevet med teater i flere år og vært med i ulike forestillinger, blir det første gang hun lager et gateforumteater.

– Mamma har jobbet med Augusto Boal, så forumteater er noe jeg synes er artig å se på. Da jeg bestemte meg for å søke om prosjektstøtte, startet jeg dermed med planleggingen av denne forestillingen, forteller hun.

Planen er at 12-åringen skal få med seg tre andre skuespillere på laget.

– Jeg skal høre med ulike teatergrupper i byen og kanskje noen venner. Også må jeg få tak i en voksen regissør. Det er lønn til disse og rekvisitter jeg har tenkt å bruke pengene på, sier Danielsen.

Foreløpig ønsker ikke 12-åringen, som til høsten begynner i 7. klasse på Gyllenborg skole, å si så altfor mye om forestillingen.

– Jeg kan ikke avsløre alt, men tittelen er ”1 hjerte, millioner følelser”, og spiller på at en person kan ha mange følelser, men bare ett hjerte. Dersom det går som jeg håper, kan den settes opp i sentrum et sted til høsten, for eksempel på Stortorget.