Syklende sykepleiere

På to av byens sykehjem tester de ansatte nå el-sykler.

De ansatte ved Omsorgstjenesten avdeling Sentrum og Nordøya undersøke sykkelen nærmere sammen med Gjert-Henrik Vedeler i Sykkelbyen Tromsø. Fra venstre: Anne Andreassen, Hilde Guttormsen, Ann-Louise Hansen, Annika Henriksen og Sidsel Stellander. 

nyheter

Avdelingene Sentrum og Nordøya i kommunens hjemmetjeneste har fått utdelt hver sin el-sykkel, slik at de ansatte kan bruke sykkel i stedet for bil for å komme seg til brukerne. Det er først og fremst omsorgssentrene Laureng og Håpet som skal ta i bruk syklene.

– Det er faktisk veldig effektivt. Det går sykt fort i oppoverbakkene og man kommer seg over alt, sier Ann-Louise Hansen i hjemmetjenesten på Laureng.

LES OGSÅ: Vil ha syklende elever

Går fortere

Hansen er den første som har prøvd å tilbringe arbeidsdagen på to hjul.

– Flere steder merker jeg at det går fortere på sykkel, enn det gjorde med bil. Nå kan jeg ta snarveier og i rushtrafikken har jeg mye bedre fremkommelighet, sier Hansen.

Gjert-Henrik Vedeler, prosjektleder for Sykkelbyen Tromsø mener det er viktig å prøve ut sykkelen som alternativt fremkomstmiddel.

– Nå er vi jo bare i prøvefasen med de to syklene, men dersom det funker vil det jo være bra både for miljøet og helsen til de som jobber i hjemmetjenesten, sier Vedeler.

Han tror at sykling på jobb kan bidra til mindre sykefravær og bedre form hos de ansatte.

LES OGSÅ: Flere velger sykkel

Fysisk aktivitet

Helsegevinsten er også Anne Andreassen opptatt av. Hun er fagkonsulent for omsorgstjenesten Sentrum.

– Vi har bestandig vært opptatt av at de ansatte skal få muligheten til å være i fysisk aktivitet og har hatt interne tilbud som gir dem muligheten til det. Derfor var vi raske til å kaste oss på tilbudet da det ble annonsert, sier Andreassen.

Flere av de ansatte på Håpet og Laureng er positive til tiltaket, selv om de er spente på hvordan sykkelen kommer til å fungere når været viser seg fra sin verste side.

– Vi kan jo ikke bruke den hver dag. Jeg er litt spent på hvordan den vil fungere på vinterføret når det er glatt ute. Noen ganger har vi jo med oss brukere, så da blir det litt vanskelig. Men for fremkommeligheten er jo elsykkel veldig bra, sier Sidsel Stellander fra Håpet omsorgssenter.

LES OGSÅ: Vellykket sykkelfestival

Sparer penger

Syklene har to batterier hver, og bruker lite elektrisitet.

– Jeg har allerede syklet en mil i dag, og har bare brukt et halvt batteri.

En slik sykkel koster om lag 20.000 kroner og oppover. Nå håper Vedeler at flere vil benytte seg av muligheten til å bruke elsykkel.

– Man sparer mange penger på å bruke sykkel, sier han.

LES OGSÅ: Stort engasjement for å skape bedre sykkelby