Ingen grunn til å kjede seg i sommer

Kjeder barna seg i sommerferien? Et lite dypdykk i hva Tromsø har å by på av aktiviteter, kan gi inspirasjon mot kjedsomhet.

Sommertilbudet til Nordnorsk vitensenter byr på ulike aktiviteter både innendørs og utendørs. Her er to av deltakerne på Eksperimentklubben i full gang med å løse en av oppgavene på energikampen.   Foto: Lars Marius Matre

I tillegg til å lære programmering av dataspill, har barna også fått være med på en ekte energikamp på taket av Vitensenteret.  Foto: Lars Marius Matre

Elias Rasdal Dahlslett (10) og Alexander Opland (11) har det gøy på Nordnorsk Vitensenters sommertilbud for barn, Eksperimentklubben. Selv om de holdt til i den klasseromsaktige Astrolaben, var de klare på én ting: – Dette er mye morsommere enn skolen!  Foto: Sigrid Agnethe Hansen

nyheter

Astrolaben på Nordnorsk vitensenter er til forveksling lik et klasserom. 23 barn sitter i grupper på fire og fem med noen bærbare datamaskiner foran seg. Lydnivået bærer preg av at det er en ivrig gjeng som befinner seg i rommet, klare til å komme i gang med dagens program.

De 23 barna i alderen 8 til 13 år som er samlet på Nordnorsk vitensenter, er med på senterets tilbud til Tromsø-barn. Eksperimentklubben kalles det, og er et annerledes sommertilbud hvor læring, kunskap og realfag skal angripes på morsomme og uvante måter. Som navnet tilsier, får barna muligheten til å eksperimentere og prøve nye ting med eksperter til stede.

LES OGSÅ: Nok en sommer uten minner

Mer moro enn skole

At omgivelsene kan minne om klasserommet de akkurat har tatt sommerferie fra, ser ikke ut til å plage gjengen på 23 som er i full gang med å programmere det som skal bli et spill. To av dem som har fått plass på denne ukens Eksperimentklubb, er Elias Rasdal Dahlslett (10) og Alexander Opland (11), begge fra Tromsø. De synes ikke at Eksperimentklubben ligner noe særlig på skolen.

– Nei, det er MYE morsommere enn skolen!, slår Alexander fast.

– Hva er det som er morsomt da?

– At vi får gjøre eksperimenter, og leke ute, sier Elias, og legger til:

– Og så blir vi jo kjent med hverandre og får nye venner. Jeg har blitt kjent med Alexander her, vi kjente ikke hverandre fra før.

Ingen av de to guttene har vært med på Eksperimentklubben før, men kjenner begge noen som har vært med tidligere, og fikk derfor lyst til å melde seg på. At det var programmering og utvikling av dataspill som sto på timeplanen, kunne ikke ha passet bedre, ifølge de to guttene.

– Det er veldig artig, og vi gleder oss til å lage et spill, sier Elias og Alexander fornøyd.

Populært tilbud

Til å hjelpe med programmeringen og de tekniske problemene som måtte oppstå, er det flere voksne til stede i astrolaben. Staben består av fast ansatte ved Vitensenteret som i all hovedsak er pedagoger, og i tillegg er det lærer- og realfagstudenter. Pedagog Mona Holmø forteller om et tilbud som har vært svært populært i de ni årene det har vært arrangert. Eksperimentklubben varer én uke, og neste uke er det ny oppstart for en gruppe. Holmø opplyser om at det fortsatt er mulig å få plass på gruppa, men da må man være rask på labben.

LES OGSÅ: Må alt være likt – alltid?

Turist i egen by

Informasjonskoordinator ved Visit Tromsø, Oda Kvaal-Tanguay, har full oversikt over barnas Tromsø. Det trenger heller ikke å koste skjorta, bedyrer Kvaal-Tanguay.

– Litt avhengig av hvor gamle barna er, så tipser vi om ulike ting barna kan gjøre. De faste attraksjonene er populære, som Polaria, Nordnorsk vitensenter og Tromsø museum, sier hun.

Fangstutstillinga i førsteetasjen på Polarmuseet trekkes frem som et eksempel på en populær attraksjon for eldre barn. Tilbud utenfor byen trekkes frem for litt eldre barn uten de store planene for sommerferien.

– Nå i sommer går det busser hver dag ut til Sommarøya, og der kan man for eksempel besøke Hillesøyfugl- og smådyrpark, sier Kvaal-Tanguay.

Villmarksliv

Tromsø Villmarkssenter trekkes også fram som et alternativ som passer både små og store barn i alle aldre. I tillegg til organiserte turer og utflukter ved senteret, kan man også her få kos for en billig penge.

– På Villmarksenteret ta med matpakken sin og spise den i lavvo foran et bål. Dessuten kan man få kose med valpene som er der, forteller Kvaal-Tanguay.

Sommerleir

Avdeling for kultur og idrett byr på en rekke tilbud for barn og unge mellom 7 og 18 år.

Det arrangeres blant annet en egen sommerleir for barn mellom 9 og 12, en sommerklubb for de mellom 7 og 12, og en bootcamp for ungdommer mellom 13 og 17.

Sommerleir for barn foregår i Tromvik i uke 26 og 27, og det vil være fisketur, strandtur og fjelltur i området. Bootcamp for de litt eldre ungdommene vil ha litt tøffere aktiviteter, som paintball og gruppekamp. Denne leiren foregår i uke 33.

Sommerklubben varer fra uke 27 til uke 30, og da lokkes det blant annet med tur til Polarbadet, kanopadling og spennende dager i Tromsø.