Gir Bukta miljøskryt

Miljøbloggere gir Buktafestivalen fire av seks grønne stjerner for god miljøskikk.

Frivillige rydder i Bukta.  Foto: Presse

Malin Jacob, talsperson for Grønne Jenter, gir Buktafestivalen ros: – Vi digger Buktas panteording, der panten går til Kafé X, sier hun.  Foto: Presse

nyheter

Bloggerne i miljøkollektivet Grønne Jenter har på vegne av Grønt Punkt foretatt en stikkprøve av ti forskjellige musikkfestivaler for å se på hvordan festivalene håndterer miljøspørsmål. Bukta kommer godt ut, ifølge miljøbloggerne.

LES OGSÅ: Ufarliggjør med grilling

– Vi digger Buktas panteording, der panten går til Kafé X, sier Malin Jacob, talsperson for Grønne Jenter og tidligere nestleder i Natur og Ungdom.

– Kan utvide panteordning

Miljøbloggkollektivet Gronnejenter.no gir karakter 4 til festivalen i Tromsø. De påpeker at det er usikkert hvordan for eksempel trevirke, el-avfall og farlig avfall blir håndtert etter festivalslutt.

– Bukta har ellers greie sorteringsordninger. Vi digger ordningen med at pant går til Kafe X. Vi liker også at drikkebeger er laget av maisstivelse, men festivalen kan vurdere å utvide panteordningen, sier Malin Jacob.

LES OGSÅ: Halvveis til utsolgt på Bukta

Festivalsjef Lasse Lauritz Pettersen forteller at det skal sorteres avfall i seks ulike fraksjoner. Publikum kan selv sortere glass-, mat-, og restavfall på festivalområdet. Buktafestivalen i Tromsø tilbyr ikke bare pant på ølglasset. For hvert plastglass som pantes gir festivalen i tillegg 1 krone til Kafe X, en kafé for tidligere rusmisbrukere.

God utvikling

Grønt Punkt ønsket å sette fokus på miljøhåndteringen til festivalene, og er godt fornøyd med å ha funnet at ti av ti festivaler i stikkprøven kildesorterer avfallet sitt.

– Sommerfestivalene speiler på mange måter resten av samfunnet vårt. Det er ikke mange år siden søppel fløt på festivalområdene, og alt avfall ukritisk havnet i samme kontainer. Nå gjør mange festivaler en viktig innsats med sortering. Flere har til og med fått egne miljøsjefer, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.