DYREBSKYTTELSEN:

- Ikke etterlat hunden i bilen

  Foto: DYREBESKYTTELSEN NORGE, TROMSØ

nyheter

Nå er det varme dager i Tromsø og omegn. Hvert eneste år fører overoppheting av dyr som er etterlatt i bil på varme dager, til lidelser og død, skriver dyrebeskyttelsen i Tromsø i en pressemelding.

Skjer i skyggen

 Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø vil minne om viktigheten av ikke å etterlate dyr i bilen på varme dager, slik det etter alle solemerker blir i Tromsø denne helgen og neste uke.

-Det kan gå raskt fra velvære til alvorlig overoppheting. Dette gjelder også om du har parkert i skyggen, med åpne vinduer. Mange tilfeller av overoppheting skjer i biler som er parkert i skyggen, sier styreleder Cecilie Johansen i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø.

- Kontakt eier

Dyrebeskyttelsen rådet folk som finner et dyr etterlatt alene i bil på en varm dag, til å forsøke å komme i kontakt med bilens eier.

Dette gjøres ved å sende SMS til Statens vegvesen. Skriv REGNR , et mellomrom og bilens registreringsnummer. Meldingen sendes til 2282, opplyser dyrebeskyttelsen i pressemeldingen.  Dersom dyret lider, og du ikke oppnår kontakt med eier, Politi eller Mattilsynet, kan du ta deg inn i bilen, skriver dyrebeskyttelsen i pressemeldingen.

Må kjøles ned

- Hvis du redder en overopphetet hund, må du raskt kjøle ned hunden. Dette kan du gjøre ved å dusje den, dekke den med et vått håndkle eller legge den i et badekar eller lignende. Det er viktig at vannet ikke iskaldt, for da kan hunden gå inn i sjokk. Et dyr som har vært alvorlig overopphetet må alltid fraktes til veterinær for oppfølging i etterkant, sier Johansen.

Enkelte områder på hundens kropp er viktigere å væte enn andre. Hodet, nakken, brystet, buken og innsiden av lårene områder man bør konsentrere seg om når man skal kjøle ned en hund.

- Du kan også gi den litt vann om den klarer å svelge, sier Johansen. 

Døde i bilen

Dyrebeskyttelsen mener dette budskapet ikke kan bli gjentatt ofte nok, og viser til at det senest i juni i år døde en hund av overoppheting, etter å ha blitt forlatt i bilen utenfor en hundeutstilling.

- Man må være føre var når man tar vare på dyr. Ikke utsett dyret for potensiell overoppheting ved å etterlate det i bilen på en varm dag, uansett om det kun er for en rask tur på butikken. Vurder nøye om det er nødvendig å i det hele tatt ta hunden med på kjøretur på varme dager, avslutter Johansen.