Proteseverkstedet i fare

Det Tromsø-støttede proteseverkstedet i Gaza risikerer å måtte legge ned på grunn av pengemangel.

NEDLEGGELSESTRUET: Proteseverkstedet i Gaza, som blant annet støttes av penger fra Tromsø, risikerer å måtte legge ned virksomheten på grunn av akutt pengemangel. Verkstedet er det eneste av sitt slag i Gaza. Byen har 1,7 millioner innbyggere, og omtrent 1.000 personer står i kø for å få protester ved verkstedet. Foto: Mads Gilbert 

TILBAKE: Mads Gilbert har vært tre uker i Gaza og kom tilbake til Tromsø før helga.   Foto: Christer Pedersen

UNDERSØKES: Seksåringen Jumana undersøkes av personalet ved proteseverkstedet før hun skal få en protese.   Foto: Privat

nyheter

Det forteller klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk, Mads Gilbert.

Han er nettopp tilbake fra Gaza, der han blant annet har besøkt Proteseverkstedet.

– De har så lite penger at de ansatte ikke har fått lønn på lang tid, sier han.

LES OGSÅ: - Dette kan vi ikke akseptere

Gilbert forteller at den akutte pengemangelen er en konsekvens av den israelske blokaden av Gaza.

– Dersom proteseverkstedet, som ble startet med hjelp av penger fra Tromsø, må stenge, vil det ha store konsekvenser for befolkningen på Gaza-stripen og i Tromsøs vennskapsby Gaza, sier han.

Felles forskning

– Jeg var i Gaza for å starte et forskningsprosjekt der vi skal etterundersøke cirka 400 pasienter som har måttet gjennomgå amputasjoner etter israelske angrep, og som har fått proteser på verkstedet, forteller han.

Forskningsprosjektet drives av norske og palestinske studenter og leger og finansieres delvis av UNN-penger.

LES OGSÅ: Klager på oppgave

Gilbert besøkte også flere av barna som han hadde vært med på å berge etter de intense israelske bombingene i 2008.

En av dem var den vesle jenta Jumana (6).

– Hun var bare et halvt år da vi fikk henne inn i 2009. Da var hun hardt skadd i en hånd, forteller Gilbert.

Massakre

Jumana ble skadet i det som i ettertid kalles for Zaitun-massakren der 30 personer fra samme nabolag ble drept og 40 ble alvorlig skadet.

– De var alle sammen samlet i en lagerbygning som israelske styrker bombet. Militærmyndighetene slapp ikke til hjelp til de skadde på tre døgn, sier Gilbert.

LES OGSÅ: Peres møtes med protester i Norge

Jumana ble beskyttet av sin mor, som dekket henne med kroppen sin, men faren ble drept i likhet med en rekke andre slektninger.

– Nå er hun blitt ei nydelig seks år gammel jente som nå skal få en protese til sin amputerte hånd, sier Gilbert.

Behandlingen av Jumana og de øvrige amputerte risikerer imidlertid å stoppes på grunn av pengemangel.

– Nå er det på tide å strekke ut en hjelpende hånd til proteseverkstedet, kanskje ved å starte en ny innsamling, sier Gilbert.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter