Smilla (3) kan gå rett forbi tollen

Hunder som ikke er rabiesvaksinert risikerer å bøte med livet på finskegrensa. Den sjansen tar ikke John Benjaminsen med Smilla.

REISEKLAR: Smilla er ferdig hos veterinæren, og tar selv i mot reisepasset. Nå er hun klar for nye eventyr på andre siden av grensa. 

nyheter

Fordi Finland har hatt registrerte tilfeller av rabies, mens Norge er rabiesfritt, må hunder som passerer grensen ha dokumentasjon på at de er vaksinert.

– Har man det ikke, må hunden i karantene. Det er noe de fleste vet, men ikke alle er klar over hva det koster og hvor omfattende det er, sier veterinær ved Dyreklinikken Tromsø, Berit Stensgård.

Les også: Slik tar du vare på kjæledyrene i varmen

Ble avlivet

Mange har de siste dagene lest den triste historien om familiehunden Bonzo i Finnmark Dagblad. Hunden manglet vaksine, og måtte bøte med livet på grensen da eierne fikk beskjed om at karantene ville koste 54.000 kroner. Den sjansen har ikke John Benjaminsen lyst til å ta, og punger heller ut med 506 kroner for vaksine og helsesjekk.

– Jeg jakter en del storfugl i Sverige, og synes det er greit å ha alt i orden - selv om stort sett kjører rett gjennom Finland, sier Benjaminsen.

Han har passert grensa med hund flere ganger, og har to ganger blitt stoppet i tollen inn til Norge.

– Vi ble stoppet av de norske tollerne i Kilpisjärvi begge gangene og måtte fremvise dokumentasjon, forklarer han.

Vanskelig å påvise

Siden Smilla har fått vaksinen før, kan hun reise så snart hun har tatt ny sprøyte.

– Er det første gang, må man vente 21 dager før man reiser, sier veterinær Stensgård.

I bransjen er det vel kjent at hunder blir avlivet fordi de ikke får passere grensen. Hun anbefaler derfor alle å sette seg nøye inn i reglene.

– Det finnes ikke smutthull, og det hjelper ikke at man holder hunden i bur inne i bilen mens man er i landet. Man må huske på at de reglene er der for en grunn, sier hun.

Rabies er nemlig en dødelig sykdom, både for hunder,andre dyr og mennesker. Er det først mistanke om rabies, blir resultatet uansett at hunden må dø.

– Den eneste måten å finne ut om en hunder smittet, er å ta en biopsi av hjernen. Det betyr at hunden må avlives for å få det bekreftet, sier Stensgård.

Etter en sprøyte hun knapt kjente noe til, kan Smilla og John passere grensen med god samvittighet.

– Til høsten bærer det avgårde. Hun er en racer på fjellet og hun kan jobben sin, skryter matfar.