Ber mediene slutte å intervjue Gilbert

Den israelske ambassaden i Oslo har sendt brev til norske medier, hvor de reagerer på bruken av Mads Gilbert.

Israels ambassade i Oslo har bedt norske medier være kritisk overfor Mads Gilbert. Dette bildet er fra et av Gilberts tidligere opphold i Gaza.  Foto: Norwak 2009

nyheter

Dette skriver Verdens Gang.

I det åpne brevet til norske medier, som ble sendt i dag, heter det at «den israelske ambassaden i Oslo har over lengre tid registrert det vi anser som ukritisk bruk av Mads Gilbert for å dekke den vanskelige situasjonen i Gaza.»

Ambassaden ber om at «det vil bli omstendig vurdert om man ønsker å gi personer som Mads Gilbert uhindret og ukritisk utfoldelse foran kamera uten motforestillinger.»

"Radikal ideologi"

Mads Gilbert er lege og legger ikke skjul på sitt engasjement for Palestina. Han er også politiker for partiet Rødt. Flere ganger har han reist til Gaza for å arbeide på Shifa-sykehuset.

I brevet skriver de at «Gilbert blir gitt mye tid og plass til å vinkle saken uten at media stiller kritiske spørsmål til hans uttalelser.»

Den israelske ambassaden mener legen har en «radikal ideologi og virkelighetsoppfatning.»

Ambassaden kommer med flere eksempler på uttalelser Gilbert skal ha kommet med, blant annet at han støttet terrorangrepet på USA i 2011. 

- Uttalelsen det siktes til dementerte jeg dagen etter den sto på trykk og jeg har dementert det mange ganger etterpå, sier Mads Gilbert til VG og hevder at han i et intervju hadde forsøkt å forklare hvorfor USA ble angrepet. 

- Farer ikke med løgn

- Jeg reagerer på at den israelske ambassaden i Norge og andre steder forsøker å redigere pressen, sier Gilbert til VG på telefon fra Gaza mens raketter skytes i bakgrunnen.

Han karakteriserer dette som en «svertekampanje» fordi det er «virkeligheten» som blir rapportert.

- Jeg er lege og vitenskapsmann, og farer ikke med løgn. Virkeligheten i Gaza taler for seg selv, sier han til VG.

Gilbert sier at han har opplevd lignende angrep på sin egen person flere ganger tidligere.

- Til dags dato har ikke den israelske ambassaden eller regjeringen kunnet påvise en eneste feil i det vi har fremlagt, hevder legen som selv opplever at norsk presse forholder seg kritisk til ham.