– Ikke tvil om hvor nær Gilbert er Hamas

Daglig leder i Med Israel for fred, Conrad Myrland, mener det ikke lenger er tvil om hvor nær Mads Gilbert og Erik Fosse står Hamas-ledelsen.

PÅSTAND MOT PÅSTAND: Mads Gilbert og hans kollega Erik Fosse anklages av interesseorganisasjonen Med Israel for fred for å stå nært sentrale ”terrorledere” i Hamas. Det reagerer både Gilbert og Fosse på. Foto: Frode Hansen/VG  Foto: Frode Hansen

nyheter

Kort tid etter den israelske ambassaden gikk ut og advarte norske medier fra å bruke Mads Gilbert som kilde, har den norske interesseorganisasjonen Med Israel for fred gått kraftig ut mot Gilbert, blant annet i en helsides annonse i flere av landets riksdekkende aviser.

Nå, etter at Washington Post 15. juli hevdet at Shifa-sykehuset ble brukt som hovedkvarter av en rekke Hamas-ledere, skriver Myrland på MIFFs hjemmeside at det ikke lengere må være tvil om hvor nær de to norske legene står det han kaller islamistiske terrorledere i Hamas.

Les også: Ble sjokkert over innsamlingsbeløp

Rykter og propaganda

På tekstmelding fra Shifa-sykehuset på Gaza, opplyser Gilbert at han ikke har tid til å svare på kritikken, men medgir oppgitt at det er de samme ryktene som ble spredt under bakkeinvasjonen i 2009. Han ber iTromsø snakke med kollegaen, Erik Fosse.

Fosse, som er tilbake i Norge etter et opphold ved sykehuset, kaller Myrlands påstander for rent vås.

– Dette er rykter som spres hver gang. I forrige uke var en minister fra Hamas på besøk ved sykehuset, hvor han møtte media, men det er ikke uvanlig ved et offentlig sykehus. Dette er tross alt regionens største universitetssykehus, sier Fosse.

Han påpeker at han aldri har sett den politiske ledelsen i Hamas oppholde seg på sykehuset utover slike besøk.

– Men sykehuset har en direktør som fikk hjemmet sitt bombet. Israel definerer nemlig byråkrater og offentlige ansatte i regionen som Hamas-ledere, sier han.

På spørsmål om hvor nært de to norske legene står Hamas, svarer Fosse at de ikke blander seg opp i den interne palestinske politikken.

– Vi har ingen kontakt med den politiske ledelsen i Hamas, men gjennom samarbeidsprosjektet Norwac, som jeg er en del av, har vi gode relasjoner både til myndighetene i Gaza og Ramallah . Det er et samarbeid som er gjennomkontrollert av norske myndigheter, forklarer han.

Les også: Ber mediene slutte å intervjue Gilbert

- Geografisk nært

Myrland, på sin side, fastholder kritikken rettet mot de norske legene.

– Det blir Fosses ord mot journalisten i Washington Post, sier han.

– Men hvordan beviser det at Hamas-topper besøker sykehuset at Fosse og Gilbert står nært de samme lederne?

– Det gjør de. Det er snakk om geografisk nærhet, svarer Myrland.

– Så det er ikke snakk om nære relasjoner?

– Nei.

Les også: Ny Twitter-trend håner Gilbert

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter