Gilbert hedret som palestinsk æresborger

Mads Gilbert mener det er palestinerne som er heltene.
nyheter

Lege Mads Gilbert og hans kollega Muhammad Abou Arab landet onsdag kveld på Oslo Lufthavn. Han forlot Gaza mandag i forbindelse med et planlagt vaktbytte.

- Hver eneste time hele døgnet har 14 palestinere blitt drept - de siste tre ukene. Infrastrukturen er lagt i grus, dette er i strid med folkeretten og med krigens lover. Hva er det som gjør at Israel er fritatt fra elle humanitære lover? spør Gilbert.

Under pressekonferansen viste Gilbert flere bilder av skader barn var påført.

- De er like glad i sine barn som vi er i våre. De må bære barna sine til likposene. Det nytter ikke komme med billig retorikk om at Israel beskytter folket sitt, sier Gilbert.

LES OGSÅ: Gilbert: - Noe nytt og verre

Har kompetanse

Ifølge legen kunne Shifa vært et universitetssykehus.

- Med all respekt, de trenger verken doktor Muhammad Abou Arab, doktor Mads eller doktor Erik. De har den faglige kompetansen, men vi hjelper symbolsk til med å sette fokus på situasjonen, forteller Gilbert.

Han mener det er palestinerne som er heltene.

- Det er sykepleierne, legene, sperreguttene og vaskeguttene som mopper blod. Sykehuslederne, kjøkkenarbeiderne og teknikerne som driver aggregatene. De er heltene, fastslår Gilbert.

LES OGSÅ: Sammen for Gaza

Æresborger

Gilbert takker under pressekonferansen særlig sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen som umiddelbart løste Gilbert og lot han reise til Gaza.

- Jeg og resten av den norske solidaritetsbevegelsen støtter det palestinske folkets kamp mot okkupasjon og bombing, og vi støtter også deres rett til å velge sine politikere og ledere. Et liv er et liv, sier Gilbert, og fortsetter:

- Hvis svenskene skulle finne på å bombe Norge fordi Siv Jensen er finansminister hadde jeg forsvart hennes liv med mitt.

Med Tromsø-legen i spissen foreslås det under pressekonferansen å lage en luftbro fra sykehuset Shifa og ut av Gaza for å redde hardt skadde grunnet den manglende behandling og blokaden.

- Hvis verden, godtfolk i USA, hadde fått være et døgn i Gaza og sett krigens ansikt hadde de ikke klart å motstå presset til å få en slutt på det, sier Gilbert.

Mot slutten av pressekonferansen røper Abou Arab at Gilbert har blitt hedret av den palestinske presidenten, mens Gilbert selv forsøker å hysje på han.

- Mads fikk av president Mahmoud Abbas i et takkebrev æresborgerskap i Palestina. Han er min landsmann. Vi er veldig takknemlige for Mads, for Erik og for all støtte fra Norge, uttrykker Abou Arab.

LES OGSÅ: Sammen for Gaza

Ifølge fylkesleder i Fagforbundet Troms, Britt Ås, skal Gilbert være tilstede under morgendagens solidaritetsmarkering for Gaza på Stortorget.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter