Samlet inn over 50.000 kroner

Lege Mads Gilbert mener det er viktig at tromsøværingene bryr seg om situasjonen på Gaza.

ENGASJERT: Mads Gilbert holdt appell for de flere hundre oppmøtte.  Foto: Tom Benjaminsen

HILSTE: Amir Al Maashani (nærmest) var en av mange som ville hilse på og ta bilde sammen med Mads Gilbert.  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

Mandag forlot lege Mads Gilbert Gaza og i går landet han i Tromsø. Han kom akkurat i tide til å delta på solidaritetsmarkeringen på torget.

– Hva ventet deg da du reiste til Gaza denne gangen?

– En brutal og smertefull nedslakting av palestinere. Det var forferdelig å se den kyniske menneskelige ondskapen. Men folket lar seg ikke kue. Jeg er imponert over de tapre helsearbeiderne som gjør alt de kan. De er helter, sier Mads Gilbert til iTromsø.

– Synes du norske myndigheter gjør nok?

– Nei, jeg synes ikke de gjør nok. Nå skal jeg sammen med to andre leger som jeg var i Gaza med, skrive et brev til Ban Ki-moon. Denne saken må løftes til topps i FN, sier Gilbert.

– Hva kan vi i Tromsø gjøre?

– Vi kan bry oss. Arrangementer som denne markeringen på torget her i dag, er helt fantastisk. Å samle inn penger til proteseverkstedet i Gaza er også en måte å vise engasjement på. Man kan lage basarer eller strikke, alt hjelper, sier Gilbert.

LES OGSÅ: Gilbert hedret som palestinsk æresborger

I løpet av markeringen ble det samlet inn 50.000 kroner til proteseverkstedet.

– Tusen takk

Mange ville hilse på og ta bilder sammen med Mads Gilbert. Blant dem var sjakkspiller Amir Al Maashani fra Oman, som er et land på Den arabiske halvøya. Han visste godt hvem den norske legen er.

– Han er berømt i de arabiske landene. Vi har sett mange bilder av han. Vi liker han svært godt for det arbeidet han gjør i krigen. Han er et godt menneske, sier Al Maashani.

Gilbert holdt også en appell for de flere hundre oppmøtte.

– Hver fjerde drepte er et barn. Israel bomber grønnsaksmarkeder, skoler og sykehus. Det er helt forferdelige tilstander, sier Gilbert fra scenen.

Det er medlemmer av Palestinakomiteen, Vennskap Tromsø-Gaza, Fagforbundet Troms, PUT, Palestinaprosjektet på Tvibit og andre Palestina-venner som stelte i stand solidaritetsmarkeringen.

Blant dem som holdt appell var Nihal Afana. Hun bor i Tromsø, men hele familien bor i Gaza.

LES OGSÅ: Gilbert ber om luftbro til Gaza

– Min familie er ikke trygg nå. Jeg snakket med min mor i dag. De vet ikke hvor de skal gå for å komme seg i trygghet. Det er ikke mye vi kan gjøre med det her i Tromsø, men vi kan bry oss. Vi kan vise solidaritet. Tusen takk for at så mange har kommet i dag. Det betyr mye for meg og min familie, sier Afana fra scenen.

Rørt

Prosjektleder for Palestinaprosjektet, Gro Davidsen, er rørt over engasjementet i Tromsø.

– Det ble en veldig fin markering. Jeg er så utrolig glad for at Tromsøs befolkning stiller opp. Jeg vil gjerne takke hver enkelt for oppmøte, sier hun.

I forkant av markeringen var det stor pågang av folk som ville bidra.

LES OGSÅ: Drar i gang kronerulling for Gaza

– Mange føler seg maktesløse og under en slik markering kan man vise sitt engasjement. Jeg tror det er derfor så mange møtte opp, sier Davidsen.

Etter appellene, diktopplesing og sang gikk de oppmøtte i tog.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter