Mer Lama-drama

Skeptiske naboer er bare et av flere hinder lamaene Yussuf og Bambi har møtt i Norge. Ved ankomst døde flokkens tredje medlem, Lyra.

STORFAMILIE: Lamaene Yussuf, Lyra og Bambi har vært en del av familien til Malika og Jurgen Kasper i flere år.   Foto: Privat

DØDE: Kort tid etter ankomst i Tromsø, omkom lamaen Lyra på tragisk vis i karantene på Håkøya. Flokken og familien mistet et medlem, og nå vil ekteparet Kasper gjøre hva de kan for å gi Yussuf og Bambi et godt liv i Ersfjordbotn.  Foto: Privat

Fakta om Lama
  • Lamaer er søramerikanske dyr som tilhører slekten kameldyr uten pukkel.
  • Lamaer kan bli ca. 1,20 m høy og har en bananformet bøy på ørene.
  • I Sør Amerika avles lamaer frem som nyttedyr for å bære ting.
  • Lamaer har en sterk karakter og et godt lynne. De er snille og flinke til å lære.
  • Spytting brukes i flokken for å bestemme rangorden eller for å vise at et annet dyr plager eller er for nærgående.
  • Mater man dyrene for hånd kan de ble misunnelige på hverandre og spytte. Det er derfor ikke anbefalt.
nyheter

iTromsø skrev i går om lamaene som skaper frykt i nabolaget i Ersfjordbotn. Naboer vil ha dyrene fjernet, og synes de er skremmende. Men familien som eier dem kan forsikre om at det ikke er tilfellet.

– De er veldig snille og vant til folk. Vi har dem med oss på turer i fjellet, som andre folk har hunder med seg, sier Jurgen Kasper.

Tyskeren har flyttet til Ersfjordbotn med kone, to sønner og tre lamaer. Dessverre havnet familien kort tid etter ankomst i et lama-drama av de sjeldne.

– Vi hadde lamaene på Håkøya, der de var inngjerdet i karantene. Men Lyra var selskapssyk, og ville gjerne hilse på hestene på Håkøya. Siden hun klarte å rømme en gang, tjoret vi henne fast, forklarer matfaren.

LES OGSÅ: Smilla (3) kan gå rett forbi tollen

Mistet livet

Resultatet ble at hannlamaen Yussuf viklet seg inn i tauet, og skapte bokstavelig talt masse krøll.

– Vi fikk en oppringning men kom dessverre for sent. I basketaket som oppsto døde jentelamaen Lyra. Yussuf hadde også fullstendig panikk og klarte knapt å puste, men han berget livet, sier Kasper.

Nøyaktig hva som skjedde vet familien ikke, men dødsbudskapet ble mottatt med stor sorg. De tre lamaene har vært i familien i flere år, og har reist med dem i over 250 mil – helt fra Tyskland til Ersfjordbotn.

LES OGSÅ: Slik tar du vare på kjæledyrene i varmen

Familiekjær

Familien synes det er synd at de allerede har kommet i konflikt med naboene på grunn av kjæledyrene.

– De er godt selskap og overhodet ikke farlige. Da en av dem rømte i Ersfjordbotn ruslet den sakte gjennom bygda til den fant oss – akkurat som en hund, sier Kasper.

Han sier lama ikke er noe vanlig kjæledyr i Tyskland heller, men at det nok finnes flere der enn det gjør i Norge. Lamaene kan bli opp til 30 år gamle, og trives best i flokk. Derfor var dødsfallet ekstra trist.

– Vi kommer nok ikke til å skaffe oss en ny med det første, men kanskje på sikt. Å ha et par er ikke ideelt, sier eieren.

Paret har investert mye tid og krefter i å få lamaene med seg nordover, og håper at folk her med tiden vil venne seg til dem.

– Mange er redde for å bli spyttet på, men våre lamaer spytter bare hvis de blir spyttet på først, eller hvis noen plager dem, sier Kasper.